Patru motive pentru a verifica datoriile firmelor partenere la ANAF

Informatiile despre datoriile unei firme la ANAF ne semnaleaza problemele financiare ale acesteia. Afla de ce sa verifici daca firmele partenere au datorii.
De ce sa verifici datoriile firmelor partenere la ANAF
Parteneriatele de succes pot fi cheia catre dezvoltarea afacerii tale, mai ales in actualul context economic, caracterizat de incertitudine. Pentru ca acest lucru sa se intâmple insa, este esential sa alegi cu grija organizatiile cu care decizi sa faci afaceri.

Verificarea situatiei financiare si juridice a partenerilor tai este obligatorie, mai ales in contextul actual. Este important sa iti verifici partenerii de afaceri atât la inceputul relatiei comerciale, cât si de-a lungul timpului, pe parcursul desfasurarii parteneriatului. Frecventa acestor verificari va depinde de expunerea pe care o ai fata de acesta, de situatia lui financiara sau de propriile alegeri.

Verificarea datoriilor firmei la ANAF este unul dintre lucrurile pe care le poti realiza rapid, mai ales daca utilizezi o platforma ce ofera date complete despre firme, asa cum este InfoQuick. Sunt multe concluzii pe care le poti trage atunci când verifici acest aspect – noi am adunat mai jos câteva motive pentru a o face constant.

Citeste si: Verificarea datoriilor unei firme la ANAF, un pas important pentru a intelege care este bonitatea partenerilor tai de afaceri

1. Ai un prim semnal de alarma cu privire la (in)stabilitatea financiara a partenerului tau

Daca unul dintre partenerii tai are datorii la bugetul de stat nu inseamna ca acesta nu isi mai poate plati facturile catre tine sau ca trebuie sa pui rapid punct parteneriatului.

Dar ai un prim semnal de alarma, important, care te poate face sa cauti informatii suplimentare si sa faci o evaluare a solvabilitatii firmei. Te poti interesa de nivelul acestor datorii, de exemplu. Sau de masurile asiguratorii luate de catre statul roman si de posibilele solutii negociate cu reprezentantii ANAF. Poti merge mai departe, corelând informatiile cu celelalte date financiare si juridice ale companiei.

Citeste si: Cum gasesti lista firmelor datornice la ANAF sau cu risc de insolventa

2. Poti adopta la timp masuri pentru securitatea propriului business

Existenta datoriilor unei firme partenere la bugetul de stat nu trebuie sa determine masuri radicale imediate, dar iti va semnala necesitatea luarii de masuri pentru un management mai atent al riscului in acest caz.

Vei stabili, de exemplu, un nivel maxim al expunerii pe care o ai vizavi de respectivul partener. Iti vei face o strategie vizavi de parteneriatul respectiv – mergând pâna la terminarea acestuia, in situatia in care acesta intra in incapacitate de plata.

Citeste si: Datele financiare ale firmelor partenere oferite de InfoQuick - cum ajuta acestea departamentele financiare

3. Diminuezi riscul de a nu-ti putea incasa facturile emise

Intr-o perioada economica nesigura, orice factura neincasata poate conta. Mai ales daca expunerea fata de un partener este mare, riscul de neincasare trebuie sa determine masuri imediate.

Monitorizând constant partenerii de afaceri, vom sti la timp care sunt riscurile legate de acestia. Informatiile cu privire la datoriile la ANAF ale firmei ne vor ajuta sa diminuam riscul parteneriatelor care ne aduc pierderi.

Citeste si: 5 semnale ca o companie se afla in risc financiar

4. Te poti concentra asupra activitatii tale

Monitorizând eventualele riscuri de neincasare, poti lua masuri rapide, pentru ca afacerea ta sa nu fie pusa in pericol.

Utilizând un serviciu care iti pune la dispozitie toate aceste date intr-un format prietenos si usor accesibil, asa cum este unul dintre abonamentele InfoQuick, vei sti rapid daca apar probleme si cum trebuie sa reactionezi.

Gestionând riscurile de neincasare din partea partenerilor, ai mai mult timp pentru dezvoltarea afacerii tale, un lucru atât de important in peisajul economic de astazi.

Completeaza verificarea datoriilor firmei la ANAF cu alte informatii de interes, pentru a avea un tablou complet

Informatiile despre datoriile unei firme la ANAF ne pot semnala o serie de probleme financiare ale acesteia, dar nu sunt suficiente pentru a avea o imagine completa. Vom intelege cât de stabila este situatia unei societati, consultând si alte date financiare, fiscale si juridice ale companiei respective. Pentru a avea o imagine completa, ne vom interesa si de indicatorii financiari ai acesteia.

Prezenta in Centrala Incidentelor de Plati (CIP), existenta unor eventuale dosare in Buletinul Procedurilor de Insolventa (BPI) al Oficiului National al Registrului Comertului sau dosare in justitie ale firmelor partenere sunt de asemenea informatii pe care dorim sa le cunoastem pentru a ne asigura de stabilitatea financiara a unui partener de afaceri.

Cunoscând toate aceste informatii, poti lua rapid masuri pentru a diminua riscurile de neincasare, in cazul in care partenerii tai de afaceri au probleme financiare.

Citeste si: Parteneriatul in afaceri, secretul succesului pe termen lung


Publicat la 14.04.2021.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.