5 semnale ca o companie se afla in risc financiar

Cum iti dai seama daca o companie din planul tau de afaceri se afla in risc financiar? Afla care sunt principalii indicatori de risc pe care sa ii analizezi!
Analiza de risc a unei companii – rapoarte firme InfoQuick
Orice relatie profitabila de afaceri ar trebui sa se bazeze pe o analiza initiala a potentialelor riscuri si castiguri ce pot deriva din aceasta. Asadar, inainte de a incepe un parteneriat de afaceri cu o alta firma sau a semna contracte importante cu furnizori sau clienti, este recomandat sa faci o estimare nu doar a profiturilor asteptate, cat si a riscurilor la care relatia respectiva de afaceri iti poate expune propria companie. Daca firma pe care vrei sa o incluzi in planul tau de afaceri intampina probleme financiare, acestea pot impacta si compania ta si iti pot afecta direct rezultatele de business.

Riscul financiar se refera in principal la capacitatea unei companii de a-si plati datoriile, fie ca este vorba de plata dobanzilor la creditele de finantare sau datoriile la bugetul de stat etc. Prin urmare, o companie cu un nivel crescut de datorii are un risc financiar mai mare, deoarece ar putea ajunge in imposibilitatea de plata si declara insolventa. Riscul financiar este diferit de riscul operational, care se refera la capacitatea unei companii de a genera suficiente venituri pentru a fi profitabila.

Iata 5 semnale ca o companie se afla in risc financiar de care ar trebui sa tii cont atunci cand evaluezi relatia de afaceri cu aceasta

Scaderea lichiditatii firmei

O scadere a fluxului de lichiditati poate duce rapid la incapacitatea unei firme de a-si plati datoriile, mai ales daca opereaza cu marje foarte mici. Pentru a evalua gradul de risc financiar derivat din aceasta, ar trebui sa analizezi cu atentie indicatorii financiari ai respectivei companii. Rapoartele financiare despre firme precum cele oferite de InfoQuick, de exemplu, pun la dispozitie informatii detaliate despre:

  • Lichiditatea operationala (CFO)
  • Lichiditatile curente, imediate si de numerar
  • Marja bruta
  • Randamentul activelor (ROA)
si multe alte date care iti pot da o imagine completa a lichiditatii companiei vizate. O lichiditate scazuta cuplata cu un randament al activelor scazut poate semnala un risc financiar crescut.

Citeste si: Ce este Buletinul Procedurilor de Insolventa

Datorii importante la bugetul de stat

Un alt posibil indicator al dificultatilor financiare ale unei firme este nivelul datoriilor acesteia la stat. Pentru a putea determina gradul de risc financiar reprezentat de datoriile la bugetul de stat poti consulta informatiile despre firme din baza de date ANAF. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) publica trimestrial lista cu toate persoanele juridice care au datorii (neplata contributiilor pentru sanatate, asigurari sociale, somaj sau impozite) de peste 100.000 lei.

Verificarea datoriilor firmelor la ANAF se poate face si folosind un raport despre datoriile la bugetul de stat ca cel oferit de InfoQuick. Desigur, doar pentru ca o anumita companie are datorii semnificative la ANAF, nu inseamna automat ca este in risc de insolventa. Stabilirea riscului financiar trebuie facuta prin analizarea tuturor datelor financiare ale firmei.

Citeste si: Datele ANAF spun adevarul despre firmele cu care ai parteneriate de afaceri

Raportul datorii / capitaluri proprii este nefavorabil

Raportul datorii totale / capitaluri proprii poate fi un bun indicator al riscului financiar al unei companii. Pentru a-l calcula, se imparte suma tuturor datoriilor (pe termen scurt si pe termen lung) la suma tuturor capitalurilor proprii (ex. capital social + rezerve+ rezultat reportat + rezultat exercitiu + patrimoniu, etc). Cu cat raportul rezultat este mai mare, cu atat mai mare este riscul financiar, deoarece este posibil ca firma sa nu-si poata plati datoriile.

Rapoartele despre datele financiare ale firmelor pe care le pune la dispozitie InfoQuick iti permit sa calculezi acesti indicatori, folosind toate informatiile disponibile despre datorii, capitaluri, randamentul capitalurilor si multe altele.

Scaderea vanzarilor

Scaderea vanzarilor unei companii, desi incadrata mai des in categoria de risc operational, are ca efect direct scaderea profiturilor si lichiditatii, ceea ce poate duce firma in incapacitate de plata a datoriilor.

Datele despre firme oferite de InfoQuick includ informatii detaliate despre venituri, cifre de afaceri, profituri si pierderi, precum si evolutiile acestora in timp. Vei putea vedea astfel cum se prezinta performantele companiei vizate si chiar previziona fluctuatiile viitoare care i-ar putea afecta riscul financiar.

Incidente de plata

Emiterea de cecuri sau bilete la ordin fara acoperire de catre o companie reprezinta un semnal puternic ca firma respectiva se afla in risc financiar. Dupa cum am mentionat deja, daca firma duce lipsa de lichiditati, solvabilitatea sa va fi de asemenea afectata. Este recomandat sa eviti asocierea cu sau contractarea unei companii cu un comportament de plata negativ, pentru a nu-ti expune propria firma unor riscuri financiare si operationale.

Poti consulta informatii despre incidentele de plata ale firmelor intr-un raport extras din Centrala Incidentelor de Plati (CIP). Istoricul incidentelor de plata iti poate oferi o indicatie in plus a evolutiei financiare a companiei vizate.

In concluzie, pentru a evita relatiile de afaceri cu firme care au un grad crescut de risc financiar, nu te baza doar pe informatiile pe care le gasesti printr-o simpla cautare a firmelor pe mfinante.gov.ro sau anaf.ro. Fa, in schimb, o analiza riguroasa a riscului, cu date financiare complete si informatii la zi, folosind rapoartele financiare InfoQuick.

Citeste si: Ce trebuie sa stii despre o companie inainte de a incheia un parteneriat de afaceri


Publicat la 26.06.2020.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.