Cum gasesti lista firmelor datornice la ANAF sau cu risc de insolventa

Datoriile la ANAF pot indica probleme la capacitatea de plata a firmelor cu care vrei sa faci afaceri. Iata cum poti verifica lista firmelor cu datorii!
lista firmelor datornice ANAF - date despre firme InfoQuick
Ca sa reduci riscurile financiare si operationale ale companiei tale, trebuie sa te informezi corespunzator despre solvabilitatea si situatiile fiscale ale potentialilor parteneri de afaceri, furnizori sau chiar clienti. Una din metodele pe care le poti folosi in acest sens este verificarea listelor de firme datornice la ANAF.

De ce ar trebui sa verifici datoriile unei firme la ANAF si riscul de insolventa

Un nivel ridicat al datoriilor la bugetul de stat ar putea fi un indicator al problemelor cu fluxul de lichiditati al respectivei firme. Neplata obligatiilor fiscale poate insemna ca firma vizata are probleme cu capacitatea de plata in general, ceea ce ar expune compania ta la riscuri inacceptabile, mai ales in climatul economic actual.

In plus, riscul de insolventa al unei firme este direct proportional cu nivelul datoriilor acesteia. Asadar, datorii mari pot indica un risc mare de insolventa. Cel mai probabil, vei dori sa eviti relatiile de afaceri cu astfel de firme.

Citeste si: Datele ANAF spun adevarul despre firmele cu care ai parteneriate de afaceri

Ce poti afla din lista firmelor cu datorii ANAF?

ANAF publica trimestrial lista firmelor datornice cu mai mult de 100.000 de lei la bugetul de stat pentru ultimele 3 luni. Aceasta lista a firmelor cu datorii este reglementata de Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante.

Restantele fiscale publicate sunt cele pentru care firmele respective au primit notificari, insa nu le-au achitat pana la data publicarii listei datornicilor. Trebuie sa ai in vedere, insa, ca lista firmelor nu include si datorii:

  • Mai mici de 250.000 de lei pentru firmele din categoria “contribuabil mijlociu”
  • Mai mici de 100.000 de lei pentru alti debitori sau persoane fizice autorizate (PFA)
  • Sub 500.000 de lei pentru firmele incadrate in clasa “mari contribuabili”.

Unde poti verifica lista firmelor datornice ANAF?

Lista firmelor cu datorii ANAF pe ultimul trimestru poate fi accesata pe site-ul ANAF, la https://www.anaf.ro/restante/. Poti cauta fie dupa numele firmei, fie opta pentru afisarea intregii liste.

Datorii ANAF

Pe langa obligatiile restante la bugetul de stat, asigurarilor sociale, de somaj sau CAS, lista firmelor cu datorii va arata si daca o firma se afla in insolventa sau faliment, in coloana Observatii. Iata, deci, o noua informatie care poate fi foarte utila cand vei lua deciziile de afaceri in legatura cu firma vizata.

Cum poti afla mai multe date despre firme?

Informatiile despre datoriile la ANAF sunt utile, dar nu suficiente pentru a evalua corect performantele sau gradul de risc al firmelor. Daca un partener sau furnizor nu se afla pe lista firmelor in insolventa, ar trebui sa le analizezi intreaga situatie financiara (nu doar datoriile ANAF) pentru a putea determina atat avantajele cat si riscurile unei relatii de afaceri cu firma respectiva.

Informatiile despre performantele financiare, sau alte aspecte care influenteaza gradul de risc al unei firme (incidente de plata, dosare in justitie, s.a.m.d.), nu sunt insa usor de gasit si accesat. Poti face cautari manuale online si incerca sa afli detalii de la diverse institutii publice, insa procesul este unul complex si indelungat, iar datele obtinute astfel pot fi incomplete sau vechi. Pentru a te asigura ca obtii cele mai noi si relevante informatii despre firme, rapid si eficient, poti apela in schimb la serviciile unei platforme specializate, precum InfoQuick.

De exemplu, rapoartele InfoQuick despre firme cuprind atat informatii complete despre datoriile la ANAF, cat si date specifice despre despre procedurile de insolventa in care ar putea fi implicata o firma - prin consultarea directa a Buletinului Procedurilor de Insolventa (BPI).

Citeste si: Ce este Buletinul Procedurilor de Insolventa

In plus, poti accesa date financiare extinse despre firme - venituri, cifre de afaceri, active, capitaluri, etc. - care te pot ajuta in luarea celor mai bune decizii tactice cu privire la firmele respective.

Rapoartele InfoQuick despre indicatorii financiari ai firmelor, sau gradul de risc al unei companii, sunt inca niste resurse valoroase pe care le poti folosi in elaborarea strategiei de afaceri. Nu neglija astfel de informatii importante daca vrei sa reduci riscurile la este expusa compania ta si sa obtii cele mai bune rezultate in business.

Citeste si: Indicatorii financiari care te ajuta la o mai buna gestiune contabila


Publicat la 27.07.2020.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.