Cum te ajuta rapoartele InfoQuick sa evaluezi o firma

Evaluarea firmelor cu care faci afaceri este esentiala in reducerea riscurilor pentru compania ta. Iata cum te ajuta InfoQuick in procesul de evaluare.
evaluare firme, societati comerciale - analiza performantei intreprinderii
Odată cu debutul pandemiei Covid-19, toate sectoarele economiei au avut de suferit. Multe companii au fost afectate iremediabil de criza medicala si economica, iar viitorul multor altora este inca incert, desi majoritatea tarilor au introdus in ultimele doua luni masuri de relaxare a restrictiilor asupra activitatii economice si respectiv stimulare a mediului de afaceri.

Barometrul Coface pe Q2 2020 prognozeaza in continuare o scadere de 4,4% a PIB-ului mondial si respectiv o crestere cu 1/3 a numarului insolventelor companiilor, pana in 2021.

In aceasta situatie, este cu atat mai important sa evaluezi corect politicile si operatiunile companiei tale, precum si orice relatie de afaceri cu alte firme. Incheierea unor parteneriate de afaceri, contracte cu furnizori sau chiar achizitiile care implica firme cu probleme financiare sau operationale pot ameninta insasi continuitatea companiei tale.

Pentru o evaluare corecta si completa a unei firme, sunt necesare insa multe date – financiare, organizationale, legale, etc. – care nu sunt usor de obtinut. O solutie specializata in oferirea de informatii despre firme, precum InfoQuick, poate eficientiza semnificativ evaluarea unei societati comerciale. Iata cum rapoartele InfoQuick te pot ajuta in procesul de verificare a antecedentelor (due dilligence).

Evaluarea capacitatii de plata a unei firme

Pentru a determina daca firma cu care vrei sa faci afaceri isi poate indeplini la timp si constant obligatiile de plata, poti analiza mai multi factori care influenteaza capacitatea sa de plata si solvabilitatea.

Poti incepe cu verificarea indicatorilor financiari de lichiditate. Raportul InfoQuick despre indicatorii financiari ai unei firme iti poate furniza rapid informatii detaliate despre lichiditatea curenta sau imediata, lichiditatea operationala si multe altele, care te pot ajuta sa faci o evaluare corecta a firmei respective.

Un alt factor care influenteaza capacitatea de plata a firmelor este nivelul datoriilor la bugetul de stat. Pentru a le afla, poti consulta raportul InfoQuick despre datoriile la ANAF ale unei companii. Un nivel crescut al datoriilor la ANAF poate indica probleme financiare la firma vizata, insa acest aspect trebuie evaluat impreuna cu ceilalti factori mentionati aici, pentru putea stabili corect gradul de risc al societatii comerciale in cauza.

Comportamentul de plata al unei companii trebuie de asemenea luat in calcul la orice evaluare a unui potentiale colaborari cu firma respectiva. Un raport despre firme din Centrala Incidentelor de Plati (CIP) va arata daca o companie a emis cecuri sau bilete la ordin fara acoperire. Lipsa unor incidente de plati in CIP in ultimii sapte ani indica de obicei un grad de bonitate crescut.

Inainte de a incheia orice fel de colaborare cu o firma, este necesara si o verificare a Buletinului Procedurilor de Insolventa (BPI) al ONRC, pentru a te asigura ca firma vizata nu are dosare de insolventa. InfoQuick iti poate oferi rapid access la aceste date, precum si date despre dosarele in justitie ale societatii respective – inclusiv dosare de insolventa, etc.

Citeste si: Cum gasesti lista firmelor datornice la ANAF sau cu risc de insolventa

Analiza performantei financiare a intreprinderii

Analiza performantelor financiare este o etapa esentiala in orice evaluare a unei firme. Vei avea nevoie de date curente si complete despre principalii indicatori financiari ai companiei vizate – raportul InfoQuick dedicat acestora include si o comparatie a fiecarui indicator cu mediana pentru sectorul de activitate al firmei.

In plus, prin InfoQuick poti avea acces si la date financiare extinse despre firme – bilanturi si Conturile de Profit si Pierdere. Urmarind astfel evolutiile anuale ale cifrei de afaceri, cheltuielilor, profitului, datoriilor, activelor, s.a.m.d., vei putea obtine o imagine completa asupra performantei financiare a intreprinderii respective si chiar previziona performantele viitoare.

Rapoartele oferite de InfoQuick includ si o evaluare a clasei de risc a firmelor. Incadrarea unei companii intr-o anume clasa de risc este facuta in baza indicatorilor financiari (lichiditate, solvabilitate, profitabilitate, rotatie, structura de capital), comportamentului de plata si standardelor actuale de performanta financiara. Gradul de risc asfel obtinut este apoi comparat cu mediana riscului sectorului de activitate al intreprinderii.

Citeste si: 5 semnale ca o companie se afla in risc financiar

Evaluarea unei firme pentru vanzare/cumparare

Avand in vedere dificultatile intalnite de multe firme in criza economica Covid-19, fuziunile si achizitiile intre companii au inregistrat o crestere in ultima perioada. Daca si compania ta ia in considerare cumpararea unei alte firme, atunci va trebui sa te asiguri ca aceasta este evaluata corect si achizitia nu expune compania ta la riscuri inacceptabile.

Evaluarea unei firme pentru vanzare se face, de regula, in functie de urmatoarele aspecte:

  • Profitul anual al firmei
  • Rata de crestere anuala a profitului
  • Marja de profit
  • Cheltuielile de capital
  • Tipul afacerii si domeniul de activitate
  • Valoarea proprietatilor imobilare detinute de firma (daca exista)
  • Structura bazei de clienti (mai multi clienti mici, sau mai putini clienti foarte mari)
  • Structura conducerii si actionariatului companiei.

Dupa cum am vazut, rapoartele InfoQuick iti pot oferi toate aceste date despre firme, inclusiv toti indicatorii financiari necesari pentru a calcula EBITDA, si chiar informatii despre proprietarii, administratorii si actionarii unei firme, si relationarile lor cu alte societati comerciale. Folosind aceste date, vei putea face o evaluare proprie cat mai corecta a firmei pe care intentionezi sa o achizitionezi.

Citeste si: Ce trebuie sa stii despre o companie inainte de a incheia un parteneriat de afaceri


Publicat la 09.09.2020.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.