Datele financiare ale firmelor partenere oferite de InfoQuick - cum ajuta acestea departamentele financiare

Orice previziune financiara corecta are nevoie de date financiare complete. Iata cum obtii un raport online complet cu aceste date despre firmele partenere.
date financiare firme – raport online complet
Departamentul financiar al unei firme are multe atributii si poarta o mare responsabilitate pentru toate afacerile companiei. Pentru a-si putea indeplini atributiile, echipa are nevoie de acces la toate datele financiare ale firmei, precum si la situatiile financiare ale firmelor partenere – companii associate, furnizori, afiliati, etc.

Aceste date despre alte firme pot fi dificil de obtinut, necesitand fie indelungi cautari de informatii la institutiile publice care aduna datele financiare, fie o transparenta totala din partea firmelor partenere – ceea ce rar se intalneste in practica.

O solutie eficienta si fiabila este apelarea la serviciile unei companii specializate in informatiile de afaceri, precum InfoQuick.

Citeste si: Cum gasesti lista firmelor datornice la ANAF sau cu risc de insolventa

Ce face departamentul financiar al unei companii?

Printre responsabilitatile departamentelor financiare se numara:

  • Calcularea indicatorilor financiari
  • Generarea bilanturilor si a Contului de Profit si Pierdere
  • Planificarea bugetelor, in colaborare cu managementul si in functie de rezultatele obtinute de companie
  • Previzionarea fluxului de numerar
  • Calcularea si achitarea taxelor si impozitelor datorate de companie
  • Stabilirea politicilor de pret si salarii – in colaborare cu managerii echipelor de vanzari, marketing sau resurse umane
  • Studii de fezabilitate pentru noile planuri de afaceri.

Citeste si: Responsabilul de managementul riscului intr-o companie

De ce are nevoie departamentul financiar de situatiile financiare ale altor firme?

In cadrul previzionarilor financiare sau evaluarii fezabilitatii planurilor de afaceri, departamentele respective trebuie de multe ori sa ia in calcul parteneriatele (existente sau urmarite) cu alte firme. Astfel, ele trebuie sa evalueze potentialele beneficii dar si riscuri ale relatiilor de afaceri cu firmele partenere.

Pentru a putea calcula corect riscurile financiare sau potentialele castiguri, sunt necesare date complete despre indicatorii financiari ai companiilor vizate, situatiile lor financiare anuale si multe alte date.

Citeste si: Ce trebuie sa stii despre o companie inainte de a incheia un parteneriat de afaceri

Ce date financiare despre firme pot oferi rapoartele InfoQuick?

Dupa cum mentionam anterior, obtinerea unor situatii financiare ale firmelor partnere nu este usoara, deoarece cele mai multe companii nu vor dori sa faca publice toate datele respective.

Alternativa cautarii si adunarii manuale a acestor informatii de la Ministerul de Finante sau Oficiul National al Registrului Comertului este de asemenea destul de costisitoare ca timp, si poate produce rezultate incomplete sau neactualizate.

Rapoartele oferite de InfoQuick pot ajuta un department financiar sa obtina rapid informatii complete despre firmele partenere, furnizori sau chiar potentiali clienti.

Spre exemplu, datele despre firme sunt prezentate intr-un raport de ansamblu, care arata atat evolutia anuala a cifrei de afaceri si a capitalurilor proprii, cat si alte informatii despre datoriile firmei respective, comportamentul de plata si multe altele.

Mergand in detaliu, se poate apoi analiza situatia financiara a firmei vizate, accesand raportul despre principalii indicatori financiari ai acesteia. Indicatorii de lichiditate vor ajuta departamentul financiar sa evalueze capacitatea firmelor partenere de a-si indeplini obligatiile de plata. Pe de alta parte, indicatorii de profitabilitate vor ajuta la aprecierea eficientei cu care isi desfasoara activitatea firmele in cauza.

Departamentele financiare vor beneficia si de un raport cu date financiare extinse despre companiile partnere. Un astfel de raport InfoQuick include informatii detaliate despre bilanturile – active, imobilizari, stocuri, capitaluri, datorii, etc. – si Contul de Profit si Pierdere – cifra de afaceri, venituri, cheltuieli, etc. - ale unei firme.

Toate aceste date pot fi folosite pentru evaluarea completa a situatiei financiare anuale a acesteia. Se pot astfel identifica riscurile de insolventa, precum si previziona performantele financiare ale firmei analizate, urmarind evolutia anuala a datelor financiare.

Un alt tip de raport InfoQuick, care poate ajuta la managementul riscului financiar, este raportul de evaluare a fimei si clasa de risc. Acesta calculeaza clasa de risc a companiei vizate, folosind indicatorii financiari, comportamentul de plata si standardele de performanta conform normelor curente de analiza financiara. Clasa de risc este apoi prezentata in comparatie cu mediana pentru domeniul de activitate al firmei, ajutand astfel la luarea deciziilor strategice privind relatiile de afaceri cu organizatia respectiva.

Citeste si: 5 semnale ca o companie se afla in risc financiar

Toate aceste date despre situatiile financiare ale firmelor pot fi puse usor la dispozitia departamentului financiar al companiei tale, alegand unul din pachetele de raportare InfoQuick. Aboneaza-ta acum si asigura-te ca vei lua intotdeauna cele mai bune decizii de afaceri, bazate pe date corecte si de actualitate.


Publicat la 31.08.2020.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.