Responsabilul de managementul riscului intr-o companie

Ce date sunt necesare pentru evaluarea riscurilor companiei: situatii financiare anuale, indicatori financiari, dar si rapoarte CIP si clasa de risc. Afla detalii!
Responsabilul cu analiza de risc a unei companii
Ce face un responsabil de management al riscului si de ce date financiare sau operationale are nevoie pentru a asigura succesul companiei?

Ce este un responsabil de management al riscului?

Responsabilul de managementul riscului intr-o companie este persoana desemnata pentru a dezvolta strategiile de reducere a riscurilor pentru fiecare activitate a companiei. Managerul pentru risc trebuie sa inteleaga foarte bine intreg modul de functionare a afacerii si toate detaliile operationale, pentru a putea identifica potentialele probleme inainte sa apara si sa actioneze pentru preintampinarea lor.

De asemenea, managerul de risc trebuie sa aiba experienta considerabila si cunostinte specifice in domeniile de care este responsabil - risc financiar, risc strategic, riscuri de natura legala (compliance) sau reputationala.

Ce face un responsabil de management al riscului?

Responsabilii de managementul riscului identifica, masoara si evalueaza diversele riscuri la care pot fi supuse initiativele de afaceri ale companiei. Ei prezinta apoi rapoartele de analiza a riscurilor celorlalti manageri din organizatie si ii ajuta sa ia decizii tactice sau strategice care reduc sansele de a inregistra pierderi si cresc castigurile companiei. Printre atributiile unui manager al riscului se numara:

  • Dezvoltarea si implementarea planului si procedurilor generale de management al riscului in organizatie
  • Analiza indicatorilor financiari ai firmei pentru a preintampina potentiale pierderi
  • Evaluarea firmelor cu care compania intentioneaza sa faca afaceri, pentru a evita expunerea organizatiei la riscuri financiare, legale sau operationale
  • Monitorizarea si previzionarea tendintelor din piata care pot impacta rezultatele sau strategia companiei
  • Recenzia diverselor documente legale care pot angaja compania si emiterea de recomandari pentru minimizarea expunerii la risc
  • Analiza situatiilor financiare anuale ale companiei sau partenerilor acesteia si propunerea unor masuri pentru reducerea pierderilor
  • Evaluarea activitatilor si performantelor competitorilor companiei si identificarea posibilelor amenintari din partea acestora
si multe altele.

Citeste si: Ce trebuie sa stii despre o companie inainte de a incheia un parteneriat de afaceri

De ce date are nevoie pentru evaluarea riscurilor companiei?

Responsabilul de managementul riscului intr-o companie are nevoie de acces la cat mai multe date si informatii atat despre propria organizatie, cat si despre partenerii sau clientii acesteia, pentru a putea identifica riscurile la timp si a propune masuri eficace de evitare a acestora.

Spre exemplu, analiza indicatorilor financiari ai propriei companii - lichiditate, solvabilitate, profitabilitate, rotatie, structura de capital, etc. - este esentiala, iar managementul companiei trebuie sa asigure transparenta acestor indicatori pentru responsabilul de managementul riscului.

La fel de importante pot fi, insa, situatiile financiare anuale ale firmelor cu care se incheie parteneriate de afaceri. Un raport precum cel oferit de InfoQuick despre datele financiare extinse ale altor companii poate ajuta managerul de risc sa observe aspecte care pot afecta capacitatea partenerilor sau clientilor sa-si onoreze obligatiile fata de compania sa, expunand-o astfel la risc financiar sau risc operational.

Citeste si: Indicatorii financiari care te ajuta la o mai buna gestiune contabila

Urmarind evolutia in timp a datelor financiare respective, managerul riscului poate face si previziuni referitoare la performantele firmelor competitoare si emite recomandari strategice utile pentru ceilalti membri ai managementului companiei.

Evaluarea firmelor care sunt implicate in relatii de afaceri cu compania sa este o alta sarcina des intalnita a responsabilului de managementul riscului. Un raport cu analiza de risc a unei astfel de firme, precum cel disponibil in oferta InfoQuick, poate facilita semnificativ evaluarea pe care o face managerul de risc. Un astfel de raport incadreaza organizatia vizata intr-o anumita clasa de risc, luand in calcul indicatorii financiari ai firmei, comportamentele de plata si standardele de performanta curente. Clasa de risc a respectivei firme este apoi comparata cu mediana clasei de risc pentru domeniul sau de activitate. Aceste informatii pot ajuta managerul riscului sa ia masuri pentru a reduce potentialele amenintari derivate din activitatile de afaceri cu firmele in cauza.

Rapoartele CIP despre firme sunt un instrument suplimentar de care un manager al riscului se poate servi pentru a identifica potentiale riscuri operationale in activitatea de afaceri. Aceste rapoarte permit verificarea incidentelor de plata ale unei anumite companii in CIP - Centrala Incidentelor de Plati. Cu precadere in mediul B2B, aceste rapoarte pot oferi indicatii pretioase despre comportamentele de plata ale partenerilor sau clientilor vizati, permitand evitarea unor incidente in relatiile cu acestia.

Toate aceste date, impreuna cu multe alte surse de informatii, precum cercetari de piata, statistici oficiale, rapoarte ale analistilor etc., stau la baza unor evaluari corecte ale riscurilor pe care le poate intampina o companie in mediul sau de afaceri. Responsabilul de managementul riscului trebuie sa aiba acces nemijlocit la cat mai multe dintre aceste informatii si, desigur, sa aiba capacitatea de a le analiza si interpreta judicios, pentru a face recomandari cat mai utile managementului companiei.

Citeste si: Parteneriatul in afaceri, secretul succesului pe termen lung


Publicat la 12.06.2020.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.