Verificarea datoriilor unei firme la ANAF, un pas important pentru a intelege care este bonitatea partenerilor tai de afaceri

Afla de la specialistii InfoQuick ce surse verificam si cum le obtinem pentru a ne asigura ca firmele partenere nu au datorii la bugetul de stat!
Verifica daca firmele partenere au datorii – rapoarte InfoQuick
Intr-un peisaj economic de nesiguranta, in care afacerile se redefinesc pentru a putea supravietui, parteneriatele pot fi cheia continuarii dezvoltarii sau – dimpotriva – o vulnerabilitate importanta pentru un business.

De aceea este esential, in special in aceasta perioada, sa evaluam periodic firmele partenere, pentru a cunoaste din timp existenta anumitor probleme financiare care pot insemna un risc pentru propria organizatie.

Ce date financiare monitorizam?

Ce date vom monitoriza insa la partenerii nostri de afaceri? De interes pentru noi ar trebui sa fie in primul rand o verificare a firmei pe care o analizam la finante.

Datoriile la ANAF ale unuia dintre partenerii tai ar putea semnala probleme de lichiditate ala organizatiei respective. Atunci cand o firma nu reuseste sa isi achite la timp obligatiile fiscale, aceasta ar putea avea probleme cu capacitatea de plata in general. Colaborarea cu o asemenea companiei ti-ar putea expune propriul business la o serie de riscuri pe care este mai bine sa le eviti, in special in contextul economic actual.

In plus, o firma cu datorii mari la bugetul de stat ar putea prezenta risc de a intra in insolventa. Este de preferat sa eviti afacerile cu firmele care au datorii, mai ales in perioada de nesiguranta economica pe care o parcurgem.

Nu vom utiliza insa doar datele cu privire la datoriile la bugetul de stat pentru monitorizarea unei firme. Alte informatii de interes sunt indicatorii financiari, prezenta in Centrala Incidentelor de Plati (CIP), existenta unor eventuale dosare in Buletinul Procedurilor de Insolventa (BPI) al Oficiului National al Registrului Comertului, dosarele din justitie.

RNPM (AEGRM) sau Registrul National de Publicitate Mobiliara ne va oferi, de asemenea, date cu privire la ipotecile mobiliare si de publicitate ale firmei de interes.

Informatiile despre administratori si actionari ne vor ajuta, de asemenea, sa completam imaginea firmei analizate, la fel ca si clasa de risc in care se situeaza in raport cu sectorul de activitate din care face parte.

Unde putem verifica datoriile unei firme la ANAF?

Trimestrial, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) publica lista firmelor care inregistreaza restante fiscale peste un anumit prag in functie de marime (100.000 lei, pentru firmele mici, 250.000 lei pentru contribuabili mijlocii si 500.000 lei pentru contribuabili mari).

Prin restante fiscale intelegem intarzierile la plata a contributiilor de sanatate, asigurarilor sociale, somajului sau a celor la bugetul de stat (impozit pe venit, profit sau TVA). Lista firmelor datornice la ANAF este accesibila chiar de pe site-ul Agentiei, la adresa https://www.anaf.ro/restante/.

Pe langa restantele fiscale, aceasta lista include si o rubrica de Observatii, unde se precizeaza daca firma respectiva se afla in faliment sau insolventa.

Daca doresti sa verifici o firma partenera, te-ar putea interesa mai multe informatii despre aceasta. De exemplu, informatiile despre performantele financiare ale acesteia, dar si cele in legatura cu existenta unor dosare in justitie sau situatia ipotecilor, prin intermediul verificarii la Registrul National de Publicitate Mobiliara, RNPM (AEGRM).

Buletinul Procedurilor de Insolventa realizat de ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului) iti poate semnala o eventuala insolventa a firmei de interes.

Informatiile existente in CIP (Centrala Incidentelor de Plati) iti pot arata daca firma vizata a emis cecuri si bilete la ordin fara acoperire, lucru ce poate indica probleme de lichiditate.

Toate aceste informatii pot fi obtinute consultand portalurile institutiilor publice, cu un consum semnificativ de timp insa. Sunt site-uri care iti vor solicita crearea unui cont sau chiar achitarea unei taxe. In plus, informatiile obtinute pot fi incomplete sau sa nu mai fie de actualitate.

O varianta mai simpla, care iti ofera informatii complete atunci cand doresti o verificare a unei firme la ANAF, dar si alte date esentiale in legatura cu aceasta, este prin intermediul rapoartelor InfoQuick. Complete si usor de accesat, intr-un format prietenos, rapoartele InfoQuick te ajuta sa intelegi in doar cateva minute daca unul dintre partenerii tai are probleme ce ti-ar putea expune la risc propriul business. Consultandu-le, reduci semnificativ riscurile la care este expusa compania ta prin partenerii de afaceri.

Citeste si:
Cum gasesti lista firmelor datornice la ANAF sau cu risc de insolventa
5 lucruri pe care le poti verifica online in legatura cu partenerii tai de afaceri


Publicat la 16.12.2020.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.