Verifica situatia partenerilor tai de afaceri la ANAF, pentru a te bucura de colaborari fara griji

Atunci cand vorbim de parteneriate de afaceri, este important un plus de prudenta - sa verificam cu atentie starea societatilor la ANAF.
Verificare datorii ANAF
Pandemia Covid-19 a schimbat din multe puncte de vedere mediul de business. Comertul online a crescut, motiv pentru care firmele care au putut sa iti imbunatateasca rapid site-urile si sa ofere clientilor posibilitatea de a comanda usor, cu livrare rapida, au avut de castigat.

Afacerile considerate esentiale au crescut, de asemenea. Cel putin pentru o perioada, oamenii au fost mai degraba preocupati de asigurarea produselor si serviciilor de baza. Totul in detrimentul vacantelor sau iesirilor in oras, dar si al produselor si serviciilor a caror achizitie putea fi amanata. Automat, afacerile din domeniile respective au de suferit.

Viata iti regaseste un nou firesc in acest moment. Provocari exista in continuare, inflatia in crestere si restrictiile partiale fiind doar o parte dintre acestea.

Potential de dezvoltare exista insa pe piata din Romania, iar multe dintre business-uri au inteles acest lucru si au reusit sa se adapteze noii situatii. Parte din aceasta adaptare este si un plus de prudenta, atat de necesar in noul context.

Daca vorbim despre parteneriate, acest plus de prudenta inseamna verificarea atenta a starii societatilor cu care ne dorim sa incheiem parteneriate, dar si monitorizarea ulterioara a situatiei financiare, fiscale si juridice a partenerilor pe care ii avem.

Citeste si: Utilizeaza indicatorii economico-financiari pentru a intelege performantele financiare ale partenerilor tai de afaceri

Este firma de interes activa?

Inca din faza de prospectare, este important sa stii daca firmele de care esti interesat sunt active. Daca verifici starea unei societati la ANAF, constatand ca aceasta este inactiva, radiata sau in intrerupere de activitate, probabil ca nu iti vei mai pune problema colaborarii cu aceasta.

Verificarea starii societatii se realizeaza simplu, dupa CUI sau dupa nume, pe site-ul ANAF, al Registrului Comertului sau de pe cel al Ministerului de Finante. Tot consultand portalurile institutiilor publice poti verifica daca o societate este platitoare de TVA sau daca aplica sistemul TVA la incasare.

Verifica eventualele datorii la ANAF ale societatilor cu care colaborezi

Una dintre informatiile importante in legatura cu potentialii tai parteneri este existenta datoriilor la ANAF. Neachitarea in timp util a obligatiilor fiscale sunt un semnal de alarma asupra unei companii. Aceasta ar putea avea probleme de lichiditate, putand fi in imposibilitatea de a-si onora platile catre partenerii sai. Mai ales in contextul economic de astazi, este bine sa eviti asemenea colaborari.

Intereseaza-te din timp daca potentialii tai parteneri au datorii la Bugetul de Stat. Nu uita ca si ulterior sa ii monitorizezi, pentru a nu aparea surprize. Aceasta informatie o vei regasi pe portalul ANAF, care publica trimestrial lista firmelor care inregistreaza restante fiscale peste pragul de 100.000 lei.

Citeste si: Iti doresti colaboratori de incredere? Evalueaza situatia financiar-contabila a acestora

Portalul InfoQuick te ajuta sa verifici starea societatilor comerciale cu care faci afaceri

O verificare a starii unei societati la ANAF se realizeaza rapid, prin intermediul portalului institutiei. Daca insa ai nevoie de mai multe informatii pentru a-ti face o idee completa asupra situatiei unei firme prin intermediul portalurilor institutiilor de stat, te afli in fata unui proces laborios, informatiile fiind deseori dispersate.

Mult mai simplu este sa verifici starea societatilor partenere la ANAF si a datoriilor, completata de alte date esentiale in legatura cu aceasta, prin intermediul rapoartelor InfoQuick. Rapoartele InfoQuick sunt complete si actualizate, prezentate intr-un format prietenos si usor accesibil.

Cu ajutorul acestora, vei intelege rapid care este situatia partenerilor si a potentialilor parteneri. In acest fel, stii la timp daca acestia au probleme financiare care ti-ar putea pune la risc propria afacere. Reduci in acest fel semnificativ riscurile la care este expusa firma ta datorita partenerilor de afaceri si te poti concentra asupra dezvoltarii business-ului tau.

Citeste si: Foloseste platforma online InfoQuick.ro pentru a realiza o analiza SWOT a companiilor partenere


Publicat la 26.11.2021.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.