Iti doresti colaboratori de incredere? Evalueaza situatia financiar-contabila a acestora inainte de a incheia un contract

Esti in cautarea unor parteneri de afaceri? Afla de ce este important sa analizezi indicatorii financiar-contabili ai unei firme cu care semnezi un contract.
Date financiare companii
Pandemia Covid-19 a venit cu multe incertitudini pentru mediul de afaceri. Oportunitati exista in continuare si multi dintre antreprenori au reusit sa depaseasca perioadele dificile, dar managementul riscului este mai important ca niciodata.

Pentru a progresa, ai nevoie de pricepere si planificare, de adaptare continua la schimbarile din ce in ce mai rapide, dar si de parteneri de incredere, cu o situatie financiara stabila.

In acest context, cunoasterea datelor financiare si contabile ale firmelor cu care faci afaceri, devine esentiala. Ai nevoie sa te asiguri ca un furnizor cu care semnezi un contract are o situatie financiara solida. In eventualitatea in care acesta are probleme si nu iti poate furniza marfa, risti blocaje pentru propria afacere. Pe de alta parte, un client intrat in incapacitate de plata inseamna facturi neincasate pentru tine.

Ce poti face pentru a te asigura de stabilitatea financiara a partenerilor tai

Monitorizarea catorva date esentiale legate de partenerii tai de afaceri te poate scuti de multe probleme. Nu astepta sa ai o suspiciune si sa afli informatii din piata in legatura cu unul dintre colaboratorii tai. In acest caz, este posibil sa fie prea tarziu pentru a evita o serie de situatii dificile pentru organizatia ta.

O atitudine proactiva te va ajuta mult, mai ales in aceasta perioada.

Iata cateva date care te vor ajuta sa intelegi rapid daca partenerii sau colaboratorii tai au afaceri solide sau, dimpotriva, ar putea avea probleme financiare:


Analizeaza indicatorii economico-financiari ai firmelor partenere

Analiza indicatorilor financiar-contabili ai companiei de interes prezinta o importanta deosebita. De aici vei intelege care au fost performantele financiare ale firmei in trecut. Tot datele financiare despre firme te pot ajuta sa faci o proiectie asupra viitorului respectivei companii.

Analizand indicatorii de profitabilitate si solvabilitate, de exemplu, vei avea o imagine asupra capacitatii companiei vizate de a-si folosi resursele pentru a genera profit. Analizeaza rentabilitatea capitalului angajat, dar si marja bruta din vanzari, profitabilitatea sau eficienta, dar si raportul datoriilor la capitalul propriu, raportul imobilizarilor corporale nete la capitalul propriu sau gradul de acoperire a dobanzilor. Vei intelege cat de profitabila este compania, dar si care este solvabilitatea pe termen lung a acesteia.

Analizand indicatorii de lichiditate, vei vedea care este capacitatea unei companii de a-si plati facturile catre furnizorii sai. Atunci cand unul dintre clientii tai parcurge o criza de lichiditate, exista posibilitatea ca acesta sa nu iti poata achita facturile. Daca vorbim despre un client important, afacerea ta poate fi serios afectata de un asemenea eveniment.

Analizeaza, in plus, indicatorii de risc, pentru a vedea daca o companie are capacitatea de a-si acoperi datoriile si cheltuielile din rezerve sau din capitalul social.

Cautarea tuturor datelor financiare ale unei firme se poate dovedi un proces consumator de timp si resurse. Informatiile se regasesc pe portalurile institutiilor de stat, dar sunt fragmentate. In plus, pentru a le accesa trebuie deseori sa iti faci un cont, iar in anumite situatii, sa achiti o taxa.

Varianta simpla si la indemana este o platforma specializata in colectarea informatiilor despre companii, asa cum este InfoQuick.

Rapoartele InfoQuick despre firme includ analize de risc si indicatori financiari. Ai, in plus, date despre datoriile unei firme la bugetul de stat sau situatia ipotecilor, dosare in justitie si o evaluarea firmei analizate in comparatie cu mediana sectorului de activitate.

Gestionezi, in acest fel, riscurile unor parteneriate neprofitabile, primind informatii de actualitate, organizate sub forma unor rapoarte intr-un format prietenos si usor accesibil.


Publicat la 22.10.2021.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.