Utilizeaza indicatorii economico-financiari pentru a intelege performantele financiare ale partenerilor tai de afaceri

Afla de la specialistii InfoQuick cum ne ajuta indicatorii economico-financiari sa ne asiguram de stabilitatea financiara a partenerilor de afaceri!
Indicatorii economico-financiari si analiza partenerilor de afaceri
Pandemia Covid 19 a generat numeroase provocari pentru mediul de afaceri. Orice problema poate veni insa cu o oportunitate, iar multe dintre firmele din Romania au aratat ca se pot adapta, chiar si in conditii mai putin favorabile.

Inventivitatea, capacitatea de a gasi solutii mai degraba decat a contempla problemele, de a se reinventa acolo unde era cazul – toate acestea au ajutat companiile sa depaseasca perioada mai putin favorabila din ultimul an.

Un plus de prudenta se simte, de asemenea, in actiunile organizatiilor. Acestea isi doresc sa stie mai multe despre partenerii de afaceri, sa inteleaga daca sunt business-uri solide, care nu se pot transforma in puncte slabe pentru propria afacere.

Ce informatii ar trebui sa cunosti in legatura cu partenerii tai de business

Pentru ca suntem mai prudenti, ne dorim sa stim astazi mai multe lucruri despre companiile cu care incheiem contracte. In acelasi timp, vrem sa ne asiguram si de stabilitatea financiara a partenerilor mai vechi de afaceri. Business-ul este mereu business, iar increderea se bazeaza si pe date concrete.

Care sunt insa informatiile pe care ne dorim sa le cunoastem in legatura cu partenerii nostri de afaceri, mai noi sau mai vechi?

Daca au datorii la Bugetul de Stat, in primul rand. Este posibil ca aceste datorii sa ascunda probleme importante, iar cunoasterea acestei informatii va determina, cu siguranta, un plus de prudenta din partea noastra.

Cunoasterea proceselor in justitie si a tipului acestora este o alta informatie pretioasa pentru noi. Nu ne dorim, de exemplu, un partener care are numeroase procese cu alte companii pentru nerespectarea angajamentelor. Nici unul care trece printr-o procedura de insolventa.

In ceea ce priveste stabilitatea financiara si capacitatea de a-si onora angajamentele, o putem intelege analizand o serie de indicatori de performanta financiara.

Indicatorii de profitabilitate, de lichiditate, impreuna cu ceilalti indicatori economico-financiari, te vor ajuta sa intelegi care este situatia lor economica.

Avand la dispozitie toate aceste date, poti lua rapid masuri atunci cand unul dintre partenerii tai are probleme. Acestea vor fi, evident, proportionale cu problemele pe care le constatam.

Citeste si: Tu cu cine faci afaceri? Datele financiare ale companiilor partenere te ajuta sa estimezi un eventual risc de neplata

Principalii indicatori economico-financiari si ce semnaleaza acestia

Ai mai jos o scurta analiza a patru dintre indicatorii economico-financiari pe care ii poti analiza pentru a intelege mai bine care este situatia unei firme.

Indicatorii de profitabilitate ne ajuta sa intelegem cat de profitabila si eficienta este o societate. Pentru a intelege acest lucru, vom avea nevoie de o serie de date din bilantul contabil, din contul de profit si pierderi – dar si de situatia fluxului de numerar.

Dintre indicatorii de profitabilitate, este interesant sa studiem marja profitului net, dar si marja profitului operational, marja bruta si neta din vanzari. De asemenea, rentabilitatea economica si financiara sau rata rentabilitatii resurselor consumate ne vor oferi date importante in legatura cu profitabilitatea unei organizatii.

Indicatorii de lichiditate ne vor ajuta sa intelegem posibilitatea unei companii de a-si acoperi obligatiile pe termen scurt. Pentru un furnizor, este esential sa cunoasca acesti indicatori in legatura cu firmele colaboratoare. Va intelege rapid daca acestea au sau nu capacitatea de a-si plati facturile aferente marfurilor sau serviciilor oferite.

Este important, din acest punct de vedere, sa analizezi sumele rezultate din creante, stocuri sau depozite bancare (activele organizatiei). Intereseaza-te de lichiditatea curenta si cea imediata, dar si de lichiditatea operationala si cea de numerar. Vei intelege care este capacitatea organizatiei pe care o analizezi sa isi onoreze obligatiile scadente.

Citeste si: Cum verifici situatia unei companii cu ajutorul platformei InfoQuick?

Indicatorii de eficienta a activitatii ne ajuta sa intelegem eficienta cu care o companie isi utilizeaza activele. Dintre acestia, analizeaza viteza de rotatia stocurilor, Durata medie de incasare a creantelor si Durata medie de plata a datoriilor.

Indicatorul de solvabilitate reflecta gradul de acoperire al obligatiilor companiei din activele sale patrimoniale. Un nivel echilibrat al acestui indicator este de 70% - acest lucru inseamna ca societatea se finanteaza in proportie de 70% din datorii, diferenta provenind din capitalul propriu.

Analizand indicatorii financiari ai unei companii, vom intelege care sunt performantele firmei. Datele ne ajuta sa intelegem si problemele cu care se confrunta, dar si sa facem o proiectie asupra evolutiei sale viitoare.

Citeste si: Cum stii daca unul dintre partenerii tai de afaceri este sau risca sa intre in insolventa?

Platforma InfoQuick, un instrument pretios pentru analiza indicatorilor economico-financiari ai unei organizatii

Prin intermediul abonamentelor InfoQuick, obtii toate informatiile de care ai nevoie in legatura cu firma de interes pentru tine.

Rapoartele InfoQuick iti ofera date despre indicatorii de performanta financiara a unei companii, indispensabile unei analize complete a acesteia. In plus, ai la dispozitie o comparatie intre firma de interes si mediana sectorului in care activeaza, pentru a intelege rapid cat de performanta este aceasta fata de concurentii sai. Obtii toate aceste informatii direct online, intr-un format prietenos, fara a parcurge pasi complicati.

Citeste si: De ce este important sa verificam constant situatia financiara a firmelor partenere


Publicat la 31.08.2021.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.