Tu cu cine faci afaceri? Datele financiare ale companiilor partenere te ajuta sa estimezi un eventual risc de neplata

Datele financiare si evaluarea unei firme te ajuta sa afli din timp daca partenerii sau potentialii tai parteneri au afaceri stabile din punct de vedere financiar.
Datele financiare, evaluare riscuri de neplata parteneri de afaceri
In afaceri este esential sa detii informatii concrete si actualizate despre partenerii tai. Afacerea ta are toate premisele dezvoltarii in urmatorii ani atunci cand are alaturi firme solide din punct de vedere financiar, cu o buna reputatie pe piata.

Cum te asiguri insa ca partenerii sau potentialii tai parteneri sunt firme cu business-uri stabile din punct de vedere financiar? Ca deciziile de colaborare pe care le iei nu au asociate diverse riscuri, asa cum sunt cel de neplata a facturilor sau chiar insolventa si falimentul partenerilor tai?

Procesul decizional devine chiar mai dificil intr-un context economic nesigur, intr-o perioada in care multe dintre afaceri au fost serios afectate de criza sanitara ce nu s-a incheiat inca.

O solutie la indemana este sa iti selectezi partenerii tinand cont de situatia lor economica si juridica. Datele financiare ale companiilor, dar si cele despre procese si potentiale datorii sunt publicate periodic pe portalurile institutiilor responsabile.

Daca vrei sa simplifici lucrurile si sa nu faci din procesul de monitorizare o munca laborioasa, cu un consum de timp si energie semnificativ, poti apela la serviciile unui portal specializat in informatii financiare despre firme, unde poti vedea, de asemenea si care este situatia juridica si fiscala a acestora.

Citeste si: De ce este important sa verificam constant situatia financiara a firmelor partenere

Cum interpretezi indicatorii financiar-contabili pentru a intelege riscurile comerciale ale unui parteneriat

Indicatorii economico-financiari ai unei organizatii te vor ajuta sa intelegi care este capacitatea acesteia de a-si onora contractele si a-si plati furnizorii la timp, prin gestionarea capitalului de lucru.

Bilantul contabil, contul de profit si pierdere, indicatorii de lichiditate, de solvabilitate sau de profitabilitate, te vor ajuta sa faci o radiografie de moment si o estimare a modului in care va evolua in viitor firma pe care o analizezi.

Analizeaza, de exemplu, indicatorii de lichiditate ai unei organizatii pentru a intelege care este capacitatea sa de a-si plati datoriile pe termen scurt. Studiaza cu atentie lichiditatea curenta si cea operationala, dar si cea imediata. Daca vorbim despre o companie pentru care prestezi servicii sau pentru care esti furnizor de materiale, e esential sa stii ca aceasta iti poate achita facturile la timp.

Studiind indicatorii de profitabilitate vei intelege cat de eficient isi utilizeaza o companie resursele pentru a genera profit. Analizeaza si indicatorii de solvabilitate, iti vor arata ce capacitate are compania de a-si acoperi datoriile pe termen lung.

Studiaza documentele contabile ale companiei de interes – asa cum sunt balanta contabila, bilantul si contul de profit si de pierdere. Acestea te vor ajuta, de asemenea, sa intelegi performantele financiare ale companiei analizate.

Citeste si: Cum stii daca unul dintre partenerii tai de afaceri este sau risca sa intre in insolventa?

Compara datele financiare ale firmelor cu cele ale altor companii din acelasi domeniu

Pasul urmator, odata ce ai inteles care este situatia financiara a unei companii, este sa poti compara toate aceste date contabile ale firmei cu cele ale altor firme din acelasi sector de activitate.

Atunci cand iti extragi datele financiare ale firmelor de pe portalul Ministerului Finantelor si al celorlalte institutii publice vei obtine informatia bruta, pe care va trebui apoi sa o prelucrezi in formatul dorit.

Activitatea se poate dovedi contraproductiva, mai ales daca iti doresti sa monitorizezi mai multi parteneri, odata la cateva luni. In plus, informatiile sunt deseori greu accesibile. Ai nevoie de conturi cu completarea mai multor date pe mai multe portaluri si, in anumite situatii, de achitarea unei taxe.

Unul dintre abonamentele InfoQuick iti ofera insa accesul la toate acestea rapid si simplu. Ai la dispozitie o serie de rapoarte cu datele financiare ale firmei de interes, dar si o comparatie cu mediana sectorului din care respectiva companie face parte.

Sunt informatiile de care ai nevoie pentru a intelege imediat daca ai in fata un partener cu un business profitabil sau daca, dimpotriva, sunt necesare masuri de precautie suplimentare. Poti, in acest caz, sa limitezi valoarea contractelor sau a cantitatii de marfa pe care o comanzi de la furnizorul respectiv, pana gasesti o alternativa mai buna in piata.

Si pe partea de prospectare portalul InfoQuick iti va fi util, care iti va afisa lista firmelor din Romania, pe judete si lista pe domenii de activitate ajutandu-te sa identifici companii cu business-uri stabile din punct de vedere financiar, ce iti pot deveni parteneri.

Citeste si: Cum evaluam situatia financiara a unei companii?

Ce alte date despre firme este important sa analizezi

Alte date care te vor ajuta sa intelegi mai bine care este riscul de neincasare asociat unei firme partenere sunt datoriile unei firme la Bugetul de Stat sau prezenta acesteia in Centrala Incidentelor de Plati. Verifica si eventualele litigii in justitie ale companiei de interes.

Poti afla informatii importante pentru tine: daca aceasta se afla intr-un proces de insolventa sau daca alti parteneri s-au adresat justitiei pentru probleme de neincasare impotriva aceleiasi companii, de exemplu.

Datele financiare ale firmelor partenere sunt insight-uri valoroase, care te ajuta sa intelegi cat de solid si stabil este business-ul acestora, pentru a putea lua masuri la timp, atunci cand este cazul.

Foloseste rapoartele InfoQuick pentru a-ti face o imagine completa si actuala asupra partenerilor tai, un lucru esential in mediul de business de astazi. Solicita chiar acum un raport SMART gratuit, pentru a afla informatii valoroase in legatura cu unul dintre partenerii tai, testand, in acelasi timp, serviciile oferite de portalul InfoQuick.

Citeste si: Cum verifici situatia unei companii cu ajutorul platformei InfoQuick?


Publicat la 24.06.2021.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.