Cum evaluam situatia financiara a unei companii?

Cum evaluam situatia financiara a unei companii? Afla ce date putem analiza pentru a intelege care sunt indicatorii de performanta financiara ai unei firme!
Evaluare firma – indicatori de performanta financiara
Firmele au obligatia de a realiza periodic raportari de situatii financiare si raportari contabile. Datele financiare ale organizatiilor sunt insa de interes si pentru partenerii de afaceri sau pentru investitori. In cele ce urmeaza, vom vedea care sunt datele financiare care ne ajuta sa intelegem rapid situatia financiara a unei organizatii.

Ne putem interesa de situatia financiara a unei companii nu doar atunci cand suntem un agent economic care are obligatia de a realiza aceasta raportare anuala sau semestriala. In acest caz vom fi mai degraba interesati de o serie de date financiare generale, in scopul de a intelege mai bine daca firma de care suntem interesati se confrunta cu diverse probleme.

Citeste si: Trei schimbari in peisajul de afaceri al anului 2020, care vor continua si in 2021

Cine ar trebui sa cunoasca situatia financiara a unei firme?

Iata doar cateva dintre ipostazele care ar putea sa ne determine sa ne dorim sa aflam mai multe in legatura cu performantele financiare ale unei organizatii.

  • 1. Suntem parteneri de afaceri

    Este normal sa monitorizezi evolutia financiara a partenerilor tai. Fie ca vorbim despre firmele cu care ai incheiat un acord de asociere in participatiune sau de clienti sau furnizori cheie, de succesul acestora depinde in mare masura si succesul propriului business.

    Informatii precum situatia financiara anuala, indicatorii economico-financiari sau nivelul datoriilor la bugetul de stat ne ajuta sa ne formam o opinie in legatura cu stabilitatea financiara a partenerilor de afaceri. In functie de aceasta, vom putea lua decizii informate pentru propria afacere, care nu va mai fi afectata de eventuala instabilitate financiara a partenerilor.

  • 2. Suntem investitori

    Un investitor intr-o companie va fi mereu interesat de performanta financiara a acesteia. Firma in care investeste ii va pune la dispozitie datele necesare evaluarii, dar o evaluare independenta nu este niciodata o idee rea. Mai ales daca obtii toate datele de la o sursa specializata, care iti ofera si o comparatie cu mediana sectorului in care activeaza firma de care esti interesat.

  • 3. Suntem angajatii companiei pe care o analizam

    Perioada economica nesigura pe care o traversam ar putea determina instabilitatea anumitor locuri de munca. Din aceasta perspectiva, este normal ca un angajat sa isi doreasca sa cunoasca situatia financiara a companiei pentru care lucreaza.

    Ne referim in special la angajatii cheie, in pozitii de top sau de specialisti. Acestia ar avea nevoie de timp pentru a gasi alternative in cazul in care pozitia pe care se afla este restructurata.

    Un semnal de alarma pentru acestia ar putea fi lipsa proiectelor noi. O parte dintre ei isi vor dori sa inteleaga de ce s-a intamplat acest lucru, interesandu-se de situatia financiara a companiei in care lucreaza. Chiar daca putini angajati se gandesc la o evaluare financiara a companiei in care lucreaza, datele financiare publice ale acesteia i-ar putea ajuta sa inteleaga mai bine cat de solid este business-ul la care sunt angajati.

Citeste si: Responsabilul de managementul riscului intr-o companie

Ce date financiare putem analiza pentru a intelege care este situatia financiara a unei organizatii

Ai mai jos cateva informatii esentiale pentru a intelege care este situatia financiara a unei organizatii. Daca ai nevoie de un raport extins poti adauga si altele, asa cum sunt dosarele in justitie, prezenta in CIP (Centrala Incidentelor de Plati) sau datele din Registrul National de Publicitate Imobiliara, RNPM (AEGRM).

Indicatorii economico-financiari

Intereseaza-te de indicatorii economico-financiari ai firmei analizate, asa cum sunt indicatorii de solvabilitate, de lichiditate sau profitabilitate. Acestia te vor ajuta sa intelegi care este capacitatea companiei de a-si plati furnizorii la timp, prin gestionarea eficienta a capitalului de lucru. Este important sa stii din timp daca unul dintre colaboratorii tai prezinta vreun risc din acest punct de vedere, pentru a putea lua masurile care se impun.

Datele financiare extinse

Cunoasterea datelor financiare ale unei companii te vor ajuta sa intelegi care este situatia sa financiara si cat de solida este afacerea sa. Intereseaza-te de situatiile financiare anuale si trimestriale ale partenerilor de afaceri, asa cum sunt bilantul contabil sau cifrele din contul de profit si pierdere, pentru a sti din timp daca acestea au probleme financiare care ti-ar putea periclita propriul business.

Existenta datoriilor la ANAF

Eventualele datorii la bugetul de stat ale unei companii semnaleaza probleme de lichiditate ale acesteia. Atunci cand datoriile sunt mari, firma respectiva prezinta chiar riscul de a intra in insolventa. E important sa cunosti indicatorii de performanta financiara si datele cu privire la datoriile, incidentele de plata, ipotecile sau dosarele in justitie ale unei firme, pentru a nu-ti expune propria afacere la riscuri datorate partenerilor.

Citeste si: Verifica incidentele de plata ale partenerilor tai, pentru a incheia afaceri sigure si avantajoase

InfoQuick iti poate oferi un raport ce integreaza toate aceste informatii intr-un format prietenos, pe care il poti obtine rapid, in doar cateva click-uri. In plus, ai la dispozitie o comparatie a firmei de care esti interesat cu mediana sectorului in care activeaza – rapid si simplu intelegi daca firmele cu care colaborezi au o situatie financiara stabila sau daca, dimpotriva, o colaborare iti poate pune la risc propria organizatie.


Publicat la 09.02.2021.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.