De ce este important sa verificam constant situatia financiara a firmelor partenere

Afla de la specialistii InfoQuick, de ce este important sa verificam constant situatia financiara a firmelor partenere si cum obtinem usor aceste date.
Cum verificam situatia financiara a firmelor partenere

Fie ca vorbim despre furnizori importanti, distribuitori sau clienti, de bunul mers al afacerii partenerilor nostri ar putea depinde dezvoltarea propriului business. Este important, asadar, sa fim in permanenta la curent cu o serie de informatii cu privire la acestia.

Au partenerii nostri lichiditati suficiente pentru a-si acoperi datoriile contractate? Au datorii la bugetul de stat, suficient de mari incat sa le puna in pericol afacerea? Sunt firme active, fara litigii care ar putea conduce la periclitarea afacerii lor? Vei avea raspunsul la aceste intrebari monitorizand constant activitatea partenerilor tai.

Citeste si: Incepi o afacere noua in 2021? Iata cateva aspecte pe care sa le ai in vedere atunci cand iti alegi colaboratorii

Ce beneficii ai atunci cand cunosti situatia financiara a firmelor partenere?

Este normal pentru orice companie sa isi doreasca parteneri cu business-uri stabile, solide din punct de vedere financiar. Vorbim in special despre partenerii importanti, de business-ul carora am putea depinde. Daca peste falimentul firmei care ne furnizeaza apa si cafea la birou vom putea trece cu usurinta, nu acelasi lucru se poate spune despre falimentul furnizorului principal de materii prime pentru mica noastra fabrica.

Ai mai jos o serie de motive importante pentru care e esential sa monitorizezi constant activitatea clientilor, furnizorilor si distribuitorilor importanti ai afacerii tale.

Citeste si: Ce informatii despre firme te ajuta sa iti formezi o parere despre bonitatea acestora?

Stii care sunt partenerii pe care afacerea ta se poate baza

Lumea afacerilor este dinamica, dar lucrurile se schimba in general in timp si nu peste noapte.

Monitorizand o serie de informatii de baza in legatura cu firmele partenere, asa cum sunt indicatorii economico-financiari sau datoriile firmei la finante, vei avea in permanenta o imagine asupra stabilitatii acestora. Cunoscand aceste date, poti sti care sunt partenerii cu afaceri solide, dar si cei cu eventuale probleme financiare, si sa iti stabilesti gradul de expunere vizavi de aceste companii in functie de aceste date.

Citeste si: 5 lucruri pe care le poti verifica online in legatura cu partenerii tai de afaceri

Eviti eventuale blocaje de aprovizionare

In special atunci cand te bazezi cativa furnizori importanti pentru materiile prime utilizate sau marfa pe care o vinzi, este esential sa cunosti situatia financiara a acestora. O eventuala intrare a lor in insolventa poate insemna un blocaj temporar pentru firma ta, cu consecinte financiare importante.

Iti poti reduce expunerea atunci cand afli ca unul dintre partenerii tai are probleme financiare

Daca din datele fiscale, financiare sau juridice pe care le ai unul dintre partenerii tai risca insolventa, poti lua rapid masuri pentru ca afacerea ta sa nu aiba de suferit. E mult mai simplu atunci cand afli la timp de anumite riscuri si poti, eventual, sa iti reduci treptat expunerea fata de un anumit partener, cautand alternative.

Citeste si: 5 semnale ca o companie se afla in risc financiar

Inchei afaceri in cele mai bune conditii pentru tine

Odata ce ai verificat activitatea unui potential partener de afaceri, vei sti daca acesta are o serie de probleme financiare care te-ar putea afecta. Cunoscand insa acest lucru, vei putea introduce in contract anumite clauze care te vor proteja. In alte situatii, vei negocia termenii acordului pentru a fi in avantajul tau. Atunci cand descoperi probleme majore, vei renunta la timp la contract ce iti va putea aduce pierderi.

Ce informatii te vor ajuta sa intelegi care este situatia financiara a partenerilor tai

Pentru a face o radiografie rapida a business-urilor partenere, ai nevoie de o serie de informatii esentiale in legatura cu acestea.

Verifica in primul rand organizatia dupa CUI, la Registrul Comertului, pentru a te asigura ca este activa. Tot de aici vei afla care sunt asociatii organizatiei respective, adresa si alte informatii care se pot dovedi utile in legatura cu societatea respectiva.

Realizeaza o verificare a firmei si la finante. Existenta datoriilor la ANAF poate pune un semn de intrebare asupra capacitatii unei firme de a-si indeplini obligatiile si chiar asupra solvabilitatii sale. Pentru a vedea cat de stabila este o companie pe termen lung, consulta indicatorii economico-financiari ai acesteia, precum si situatiile financiare anuale, iti vor oferi cateva repere importante.

Cum regasesti toate aceste informatii? Institutii ale statului, asa cum sunt Ministerul Finantelor, Registrul Comertului sau ANAF le pun la dispozitie. Sa colectezi chiar tu aceste date ar presupune insa un efort important, cu consum de timp si energie din partea angajatilor tai. Va exista mereu riscul ca informatiile sa nu fie complete sau actualizate.

Citeste si: Cum gasesti lista firmelor datornice la ANAF sau cu risc de insolventa

Solutia cea mai simpla pentru a primi rapid informatii despre business-urile cu care faci afaceri este colaborarea cu un portal specializat in date despre firme. Acesta iti poate oferi, de cate ori ai nevoie, un raport complet bazat pe datele colectate din mai multe surse oficiale.

Rapoartele InfoQuick te ajuta sa verifici situatia financiara, fiscala si juridica a unei organizatii. Vei putea in acest fel sa selectezi si sa monitorizezi constant firmele cu care colaborezi, eficientizand procesul si obtinand date actualizate, prezentate intr-un format prietenos. Faci in acest fel un pas important pentru asigurarea stabilitatii propriei afaceri.

Citeste si: Datele financiare ale firmelor partenere oferite de InfoQuick - cum ajuta acestea departamentele financiare


Publicat la 27.04.2021.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.