Cum stii daca unul dintre partenerii tai de afaceri este sau risca sa intre in insolventa?

Este important sa afli din timp daca un partener de afaceri este in risc de insolventa. Afla care sunt datele financiare pe care trebuie sa le stii si cum le obtii!
Cum verifici daca o firma este in risc de insolventa
Intr-o perioada de nesiguranta economica, asa cum este cea pe care o parcurgem, este esential sa stii care este bonitatea partenerilor tai de afaceri.

Pandemia Covid-19 a determinat inchiderea temporara a multor afaceri sau chiar falimentul unora. In plus, masurile suplimentare pentru a respecta regulile de siguranta sanitara au generat costuri noi, pe care afacerile trebuie sa le suporte.

Ca antreprenor, cunosti cu siguranta efectul de domino, existent si in lumea businessului. Problemele unor firme se vor transmite si partenerilor lor de afaceri, asemeni pieselor jocului care, in caderea lor, determina caderea altor piese.

De aceea, managementul riscului are o importanta esentiala in aceasta perioada. Informatiile fiscale, financiare si juridice legate de partenerii tai te vor ajuta sa intelegi rapid daca exista riscuri legate de acestia.

Citeste si: Ce informatii despre firme te ajuta sa iti formezi o parere despre bonitatea acestora?

Ia in calcul toate sursele de informatii legate de datele despre firme

Ca antreprenor, nu iti poti conduce afacerea bazându-te pe surse neoficiale. Exista insa cazuri in care un zvon are o baza reala, asa ca atunci când afli despre o serie de probleme ale partenerilor tai, este indicat sa verifici informatiile.

Cum faci acest lucru? Cel mai simplu este sa verifici datele fiscale, financiare si juridice ale partenerilor sau potentialilor tai parteneri. Sunt date publice, pe care le poti consulta pe portalurile institutiilor de profil. Cum timpul este una dintre cele mai importante resurse la ora actuala, iar pe umerii angajatilor apasa deja un volum mare de munca, eficientizarea acestei activitati nu poate fi decât o idee buna.

Citeste si: Cum gasesti toate datele despre o firma intr-un singur loc, simplu si rapid

O solutie este sa apelezi la un portal cu date complete despre firme, asa cum este InfoQuick. Aici ai toate informatiile de care ai nevoie, inclusiv cele referitoare la firmele in insolventa, intr-un format prietenos si usor de accesat.

Iata si câteva date despre firme care iti vor indica rapid daca unul dintre partenerii sau potentialii tai parteneri risca insolventa.

Studiaza indicatorii economico-financiari ai firmei de interes

Indicatorii economico-financiari te ajuta sa intelegi care este stabilitatea financiara a actualilor si potentialilor parteneri de afaceri. Analizând acesti indicatori, vei vedea daca firma partenera are capacitatea de a-si plati datoriile la timp, prin gestionarea eficienta a capitalului de lucru.

Indicatorii de solvabilitate, de exemplu, asa cum sunt rata solvabilitatii generale sau rata solvabilitatii curente, te ajuta sa stabilesti daca o companie risca sau nu sa intre in incapacitate de plata pe termen lung.

Cu ajutorul indicatorilor financiari, intelegi daca o firma este in risc de insolvabilitate si poti lua masurile care se impun in legatura cu aceasta. Poti, de exemplu, sa iti micsorezi expunerea atunci când ai acordat firmei respective o linie de credit.

Alti indicatori care iti pot semnala eventuale probleme ale unei business sunt indicatorii de lichiditate, cei de profitabilitate sau durata de colectare a creantelor.

Citeste si: Indicatorii financiari care te ajuta la o mai buna gestiune contabila

Verifica daca firma are datorii la ANAF

Existenta datoriilor la ANAF nu indica neaparat un risc major de intrare in insolventa a unei companii, dar te pot face atent asupra unor eventuale probleme ale partenerului tau de afaceri. Cunoscând aceasta informatie, poti adopta o serie de masuri de precautie pentru a-ti securiza in mod eficient business-ul.

Citeste si: Cum gasesti lista firmelor datornice la ANAF sau cu risc de insolventa

Buletinul Procedurilor de Insolventa

BPI sau Buletinul Procedurilor de Insolventa este publicat de ONRC si iti permite verificarea firmelor aflate in insolventa – fie prin declararea procedurii de insolvabilitate, fie la cererea creditorilor.

Daca nu regasesti firma de care esti interesat in Buletinul Procedurilor de Insolventa (BPI) al ONRC, atunci exista o probabilitate mare ca aceasta sa nu fie in insolventa. Pentru un plus de siguranta, verifica si Portalul Instantelor de Judecata. Aici se regasesc toate dosarele in justitie ale unei firme, inclusiv cele referitoare la procedura de insolventa.

Citeste si: Ce este Buletinul Procedurilor de Insolventa

Ca antreprenor, este esential sa ai acces rapid si simplu la informatiile despre partenerii de afaceri.

Verificarea periodica a listei firmelor aflate in insolventa, dar si cunoasterea unor indicatori financiari – asa cum sunt indicatorii de solvabilitate sau cei de lichiditate –, impreuna cu alte date financiare esentiale, te ajuta sa intelegi imediat daca partenerul sau potentialul tau partener are un business solid, alaturi de care si afacerea ta poate creste.

Citeste si: Incepi o afacere noua in 2021? Iata cateva aspecte pe care sa le ai in vedere atunci cand iti alegi colaboratorii


Publicat la 06.04.2021.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.