RNPM (AEGRM) sau Registrul National de Publicitate Mobiliara. Ce este, cum te inscrii si cum verifici informatiile inscrise in RNPM

Rapoartele InfoQuick iti ofera date despre firme, de la inscrieri in RNPM (AEGRM), analize de risc si indicatori financiari, la datorii la ANAF sau dosare in justitie.
Verificare inscriere firma in RNPM– cautare aviz
Bunele practici in afaceri recomanda monitorizarea periodica a garantiilor reale mobiliare inregistrate de catre clientii catre care se vinde cu plata la termen. In acelasi timp, in momentul preluarii unui activ sub forma de garantie oferita de un potential partener, este obligatorie verificarea inregistrarilor la RNPM. Asa vom vedea daca activul respectiv este liber de orice alte sarcini (asa cum sunt garantiile constituite de diversi creditori).

Articolul de astazi isi propune sa aduca o serie de clarificari cu privire la ce este, cum te inscrii si cum verifici informatiile inscrise in RNPM sau Registrul National de Publicitate Mobiliara.

Ce este RNPM (AEGRM) sau Registrul National de Publicitate Mobiliara?

Conform art. 2 alin. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 89/2000, Registrul National de Publicitate Mobiliara – RNPM (AEGRM) constituie un sistem de evidenta a ipotecilor mobiliare si de publicitate, structurat pe persoane si bunuri care asigura inregistrarea operatiunilor privind ipotecile mobiliare, a operatiunilor asimilate acestora, a altor drepturi prevazute de lege, precum si publicitatea operatiunilor juridice prevazute de lege.

Cateva tipuri de acte juridice care se inscriu in RNPM sunt: garantiile reale mobiliare, cesiunile dreptului de creanta, vanzarile conditionate, toate formele de inchiriere, inclusiv orice leasing, pe termen mai mare de un an, alte acte juridice, indiferent de forma sau de denumirea lor, destinate sa garanteze indeplinirea unei obligatii cu un bun care este cuprins in domeniul de aplicare al titlului VI, Art. 6 din Legea Nr. 99/1999, etc.

Citeste si: 5 semnale ca o companie se afla in risc financiar

Poti consulta mai multe detalii in legatura cu modul de inscriere in RNPM la Camera de Comert si Industrie a Romaniei sau la sediile camerelor de comert si industrie judetene, din orasele capitale de judet – telefonic sau prin prezentare directa la unul dintre sedii. Puteti accesa informatii in legatura cu avizele si inscrierea in RNPM si online, prin intermediul website-ului www.ccir.ro.

Verificarea informatiilor inscrise in RNPM

Orice persoana poate verifica informatiile inscrise in RNPM online, pe site-ul co.rnmp.ro, fara a fi necesara obtinerea unei autorizatii prealabile din partea vreunei autoritati. Procesul poate fi insa dificil in anumite situatii, pentru ca este necesara respectarea anumitor indicatii, iar informatiile se pot regasi in cadrul mai multor rubrici.

Rapoartele InfoQuick iti pun la dispozitie inclusiv informatii in legatura cu inscrierile in RNPM si obtinerea avizelor aferente sau situatia ipotecilor – pe langa analize de risc si indicatori financiari, date despre datoriile unei firme la ANAF sau dosarele sale in justitie.

In acest fel, poti accesa rapid informatiile cu privire la ipotecile mobiliare si de publicitate ale firmelor analizate si care sunt creditorii acestora (furnizori, institutii de credit, stat sau diversi creditori).

Citeste si: Ce trebuie sa stii despre o companie inainte de a incheia un parteneriat de afaceri

Afli care este identitatea creditorului, a debitorului (firma analizata), precum si detalii cu privire la activele asupra carora se constituie ipoteca. O alta informatie pretioasa este cea cu privire la prioritatea garantiilor in cazul in care ipoteca se constituie asupra aceluiasi activ.

In cazul in care doresti si tu o garantie mobiliara din partea unui client, vei intelege care va fi ordinea prioritatii tale pentru aceasta garantie. Iar daca vrei sa preiei un activ sub forma de garantie, va trebui sa faci o verificare inregistrarilor la RNPM pentru a verifica daca activul respectiv este liber de alte sarcini (garantii).

Asociaza informatiile existente in Registrul National de Publicitate Mobiliara – RNPM cu alte date esentiale despre firme oferite de rapoartele InfoQuick, asa cum sunt indicatorii financiari, datele despre datoriile la ANAF sau dosarele in justitie si iti vei putea face o imagine clara despre partenerii sau potentialii tai parteneri. Totul, in doar cateva minute. Fara a consuma timp si energie pentru a aduna datele din diverse portaluri ale institutiilor.

Citeste si: Cum gasesti toate datele despre o firma intr-un singur loc, simplu si rapid


Publicat la 04.12.2020.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.