Cum gasesti toate datele despre o firma intr-un singur loc, simplu si rapid

Cautarea informatiilor despre firmele cu care vrei sa faci afaceri poate fi complicata. Iata ce trebuie sa stii pentru a gasi usor toate datele de care ai nevoie.
date despre firme – raport online InfoQuick
Inainte de a incheia un contract cu un partener sau furnizor, este intotdeauna bine sa verifici situatia financiara si legala a acestuia, pentru a preintampina expunerea propriei afaceri la posibile riscuri. Acest proces de verificare a antecedentelor (due dilligence) ar trebui sa adune nu doar informatiile de baza despre firme, cat si date cat mai detaliate despre performantele financiare ale acestora, datorii la bugetul de stat sau catre alte organizatii, comportamente de plata si multe altele. Avand acces la aceste date despre firme, vei putea estima corect gradul de risc precum si potentialele beneficii ale relatiilor de afaceri pe care vrei sa le dezvolti.

In domeniul B2B, aceste verificari pot fi facute si pentru clienti, permitandu-ti sa dezvolti profiluri detaliate ale clientilor ideali si apoi sa personalizezi comunicarea catre acei prospecti pentru a obtine rezultatele dorite. Este important sa obtii informatii corecte si complete despre firme, pentru a evita contactarea lor cu mesaje irelevante, sau pierderea timpului echipei de vanzari cu leaduri care nu corespund targetului.

Unde si cum poti gasi toate datele necesare despre firmele vizate, insa? Exista mai multe variante la care poti apela, de la cautat in liste de firme, pana la folosirea unui serviciu dedicat generarii rapoartelor despre firme.

Visiteaza website-ul companiei

Multe firme ofera informatii detaliate despre serviciile, produsele si echipele lor pe website-urile proprii. Poti descoperi chiar si date financiare sau despre management si actionariat, in sectiunile de pe site, de tipul “Despre noi” sau “Companie”. De asemenea, paginile de contact iti pot oferi numere de telefon, adrese de email si chiar nume care te vor ajuta in investigatiile ulterioare.

Aduna informatii de la institutiile unde firmele sunt obligate sa le declare

Majoritatea companiilor nu vor vrea sa faca publice toate datele lor financiare sau problemele pe care la au in justitie, de exemplu. Cu toate acestea, poti afla informatii despre bilanturile contabile, litigiile comerciale, datoriile la stat sau comportamentele de plata ale firmelor vizate, cautandu-le in bazele de date ale institutiilor publice care inregistreaza toate aceste date.

Cauta firma pe Mfinante.ro

Poti cauta date despre firmele din Romania pe website-ul Ministerului de Finante - www.mfinante.ro. Cautand firma dupa nume, judet si CUI in sectiunea Informatii fiscale si bilanturi, poti vedea activitatea firmei in ultimii ani, bilanturile depuse si daca plateste sau nu TVA.

Verifica datoriile la ANAF ale firmei

Pe site-ul ANAF poti verifica daca firma care te intereseaza are datorii la bugetul de stat (impozite, TVA) sau la plata contributiilor sociale obligatorii. Un nivel foarte ridicat al datoriilor la ANAF poate indica dificultati financiare pentru compania in cauza, ceea ce ar trebui sa te puna in garda cu privire la capacitatile sale de plata, de exemplu.

Desigur, astfel de datorii nu sunt suficiente pentru a-ti crea o imagine completa a performantelor firmei respective. Ar trebui sa le corelezi cu celelalte date pe care le vei obtine despre firma, precum indicatorii de performanta financiara, gradul de risc, etc.

Afla date despre o firma de la Registrul Comertului

Oficiul National al Registrului Comertului pune la dispozitia publicului o serie de informatii despre firme - sediul social, puncte de lucru, capital social, administratori si actionari s.a.

Tot la Registrul Comertului poti consulta si Buletinul Procedurilor de Insolventa, care va arata daca o firma a fost sau este implicata in proceduri de insolventa. Datele ONRC sunt furnizate online, contra cost, si va trebui sa faci un cont cu user si parola in portalul ONRC pentru a le accesa.

Analizeaza comportamentul de plata la Centrala Incidentelor de Plati

Centrala Incidentelor de Plati (CIP) tine evidenta cecurilor sau biletelor la ordin fara acoperire emise de diverse firme. Daca o companie a avut astfel de incidente de plata, ar putea avea probleme de lichiditate, afectandu-i capacitatea de a-si indeplini obligatiile financiare. Pentru obtinerea datelor din CIP trebuie facuta o cerere in scris si trimisa prin posta.

Descopera litigiile din justitie in care este implicata firma

Portalul instantelor de judecata al Ministerului Justitiei permite cautarea de dosare, sedinte, citatii sau alte informatii despre litigii.

Pentru a putea obtine aceste informatii despre o anumita firma, insa, trebuie sa faci cautarea folosind termeni cat mai specifici - numele persoanelor implicate (care reprezinta firma), numele instantei, anul si numarul dosarului, obiectul acestuia (litigiul specific) s.a.m.d. Prin urmare, poate fi destul de dificil sa identifici dosarele din justitie ale firmei vizate, daca recurgi doar la o cautare manuala in portal.

Apeleaza la serviciile unei companii specializate in informatii despre firme

Dupa cum am vazut, cautarea manuala a datelor despre firme in multitudinea de portaluri disparate ale institutiilor publice poate consuma mult timp si multe resurse, iar informatiile obtinute astfel nici nu vor fi complete, in multe cazuri.

Aceste aspecte pot anula beneficiile procesului de due dilligence. Pentru a obtine toate datele despre o firma intr-un singur loc, simplu si rapid, poti apela, in schimb, la rapoartele oferite de o companie specializata in informatiile de afaceri, precum InfoQuick.

Printr-un singur serviciu si pe un singur portal, poti avea acces rapid la rapoarte detaliate cu toate datele despre firme de care ai nevoie:

si multe altele.

Aceasta varianta ar putea fi cea optima pentru afacerea ta, deoarece obtinerea informatiilor despre firmele cu care vrei sa inchei relatii de afaceri nu ar trebui sa fie o actiune izolata, facuta o singura data.

Datele despre firme ar trebui actualizate periodic, chiar si dupa incheierea contractelor sau parteneriatelor, pentru a evita posibile riscuri financiare sau operationale pe parcurs.

In plus, evaluarea regulata atat a firmelor din baza de date, cat si a celor vizate pentru noi afaceri, te poate ajuta sa identifici din timp noi oportunitati strategice sau tactice care iti vor creste afacerea. Asigura-te ca ai la dispozitie informatiile de care ai nevoie, atunci cand ai nevoie, pentru a lua cele mai bune decizii de business.

Citeste si: Parteneriatul in afaceri, secretul succesului pe termen lung


Publicat la 09.07.2020.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.