Raport anual, raport de evaluare, verificarea datelor firmelor partenere. Cand si in ce scop realizam aceste rapoarte

Afla de ce trebuie sa faci un raport de evaluare al firmei tale, un raport financiar anual sau cand sa realizezi o verificare a datelor firmelor partenere.
Raport de evaluare firma
Ai inceput de curand propriul business, trecand de etapa infiintarii, a inchirierii sediului social sau cea a primului tau plan de marketing. Ai deja cativa clienti interesati de produsele sau serviciile tale si lucrurile par a se aseza, iar perspectivele sunt deja pozitive.

Unul dintre pasii urmatori ar putea fi familiarizarea cu multitudinea de rapoarte si verificari pe care este indicat sa le faci. O parte dintre acestea sunt obligatorii – asa cum este raportul financiar anual al firmei, altele sunt optionale, dar foarte importante pentru afacerea ta. Aici am incadra verificarea periodica a situatiei firmelor partenere.

Iata cand va trebui sa faci un raport de evaluare al firmei tale, un raport financiar anual sau cand trebuie sa realizezi o verificare a datelor firmelor partenere.

Citeste si: Trei instrumente manageriale eficiente, care iti vor ajuta compania sa evolueze

Raportul financiar anual al firmei

O firma realizeaza o serie de rapoarte financiare importante: bilantul contabil, raportul de profit si de pierdere, raportul cu privire la mijloacele banesti, cel cu privire la fluxul capitalului propriu si notele explicative.

Raportarea financiara este realizata de toti agentii economici, iar obligatia acestora este de a realiza o situatie financiara de doua ori pe an (la 30 iunie, respectiv la 31 decembrie).

Situatia financiara este de mare ajutor tuturor celor care au nevoie de datele financiar-contabile ale organizatiei. Vorbim aici atat despre managementul firmei, cat si despre contabilii si analistii organizatiei. Aceste situatii si analize vor sta la baza unor decizii interne in cadrul firmei.

Exista si o serie de utilizatori externi ai rapoartelor financiare ale firmei. Intra aici investitorii, creditorii sau clientii firmei, dar si organele Statului Roman. Unde poti gasi rapoarte cu date financiare ale firmelor, in calitate de utilizator extern?

Portalurile Institutiilor Statului publica aceste informatii, cu o anumita regularitate. Informatiile le poti regasi si consultand portalurile specializate in informatiile despre firme, asa cum este InfoQuick. Avantajul utilizarii portalului InfoQuick consta in prezentarea informatiei sub forma unor rapoarte prietenoase si usor de accesat. In plus, ai la dispozitie si alte date despre firme care pot sta la baza analizelor tale despre performantele financiare ale clientilor importanti, de exemplu.

Citeste si: Verifica situatia partenerilor tai de afaceri la ANAF, pentru a te bucura de colaborari fara griji

Verificarea datelor despre partenerii de afaceri

Mai ales in perioadele de nesiguranta economica, asa cum este cea pe care o parcurgem in prezent, este foarte important sa verifici constant situatia financiara a partenerilor de afaceri. Vorbim aici atat despre partenerii cu care inchei un contract de asociere, cat si despre clientii si furnizorii importanti ai organizatiei tale.

Monitorizarea constanta a situatiei financiare, juridice si fiscale ale firmelor respective vor reduce semnificativ riscurile de neincasare datorate acestora. Utilizeaza portalul InfoQuick pentru a avea mereu la dispozitie date actualizate despre partenerii tai de afaceri.

Rapoartele financiare ale firmelor partenere, cele cu privire la dosarele lor in justitie, prezenta in AEGRM (Arhiva Electronica de Garantii Mobiliare) sau BPI (Buletinul Procedurilor de Insolventa), datoriile pe care firmele respective le au la Bugetul de Stat – toate aceste informatii te vor ajuta in gestionarea eventualelor riscuri provenite de la partenerii de afaceri.

Raport de evaluare firma: ce este si cand este necesar sa fie realizat

Daca raportarea financiara este anuala, verificarea situatiei partenerilor de afaceri este bine sa fie realizata constant, rapoartele de evaluare ale firmelor vor fi realizate doar in anumite situatii sau momente ale existentei acestora.

Evaluarea si reevaluarea financiara sunt, de regula, necesare firmelor cu situatie contabila care sunt supuse auditului financiar contabil. Evaluarea pentru impozitare este solicitata, de obicei, de catre directiile de impozite si taxe locale pentru stabilirea cotei de impozitare. De exemplu, in acest moment este necesar sa realizezi o evaluare a cladirii firmei, o data la cinci ani, pentru actualizarea cotei de impozitare a acesteia.

Un raport de evaluare a unei firme se realizeaza si atunci cand aceasta doreste vanzarea unui procent din partile sociale sau listarea la Bursa.

Cum fiecare situatie este diferita, este bine sa cunosti ce tip de rapoarte de evaluare si situatii financiare iti sunt necesare si cu ce frecventa. De asemenea, este bine sa fii in orice moment la curent cu eventualele probleme financiare sau juridice ale firmelor partenere. Diminuezi in acest fel riscurile de neincasare datorate partenerilor de afaceri si creezi premisele dezvoltarii pe baze solide ale propriului business.

Citeste si: Cum evaluam situatia financiara a unei companii?


Publicat la 21.12.2021.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.