Analiza Pestle, un instrument de management foarte util

Instrumentele de management si analizele Pest(le), SMART sau SWOT te ajuta sa intelegi impactul pe care il au anumiti factori asupra afacerii tale.
analiza Pestle
Perioada pe care o parcurgem, caracterizata de nesiguranta si impredictibilitate, ne-a facut mai prudenti si mai atenti la modul in care ne gestionam afacerile. Oportunitati exista insa, pentru multe dintre afaceri. Este nevoie de curaj si initiativa, de idei noi si solutii inovatoare. Totul pe fondul unui plus de prudenta si a unor analize de risc atent elaborate.

In aceasta perioada, ne poate fi de mare ajutor utilizarea unor instrumente de management – asa cum sunt analizele Pest(le), SMART sau SWOT. Aceste analize te vor ajuta sa intelegi impactul pe care il au anumiti factori interni si / sau externi asupra afacerii tale.

Ce este analiza Pestle – pe scurt

Analiza PESTLE a unei firme te ajuta sa intelegi eventualele schimbari care pot aparea la nivel macroeconomic. Acest instrument managerial te va ajuta sa intelegi mai bine factorii externi care influenteaza dezvoltarea afacerii tale. Analiza te va ajuta sa sesizezi o serie de oportunitati de care poti profita, dar sa raspunzi eventualelor amenintari.

Acest tip de analiza este extrem de util, in special atunci cand vrei sa pornesti o afacere sau un proiect nou, dar si sa analizezi tendintele mediului in care activezi, pentru a sesiza noi oportunitati sau a intelege care sunt amenintarile venite din mediul extern.

Analiza Pestle - factorii politici

Analiza Pestle te ajuta sa intelegi cum ar putea fi influentat business-ul tau de mediul politic in care activeaza. Interventiile guvernului in economie, schimbarile legislative a nivel national si european, instabilitatea politica sau eventualele intarzieri in adoptarea actelor normative au o influenta directa asupra afacerii tale.

O analiza PESTLE este importanta atat pentru a intelege mai bine mediul politic al tarii in care iti desfasori activitatea. Nu uita de ea atunci cand apar schimbari legislative importante in domeniul in care activezi si nici cand vrei sa incepi o activitate in alta tara.

Analiza mediului economic

Intelegerea mediului economic national si international te va ajuta sa iei deciziile potrivite in legatura cu business-ul tau.

Care sunt asteptarile cu privire la nivelul de trai al populatiei si cum vor afecta afacerea ta unele schimbari din acest punct de vedere? Exista in zona in care activezi specialistii de care ai nevoie? Care este nivelul salariilor? Care sunt politicile economice si monetare, cum va evolua cursul valutar? Inflatia poate pune probleme in perioada urmatoare? Care este concurenta pe piata in care activezi? Care este situatia economica mondiala – economia unei tari este astazi strans legata de cea internationala.

Toate acestea isi vor pune amprenta asupra dezvoltarii afacerii tale, iar intelegerea mediului macroeconomic te va ajuta sa iei decizii bune in legatura cu afacerea ta.

Citeste si: Trei schimbari in peisajul de afaceri al anului 2020, care vor continua si in 2021

Analiza mediului social

Factorii de influenta sociali tin de demografie si structura societatii, dar si de elemente culturale, de educatie, sanatate, preferinte, stil de viata sau preferintele consumatorilor. Intelegerea stilului de viata si al preferintelor consumatorilor si adaptarea produselor si serviciilor companiei tale la acestea vor contribui la succesul afacerii tale. Pandemia Covid-19 a schimbat in mare masura prioritatile si preferintele oamenilor, iar perioada urmatoare ar putea aduce, de asemenea, schimbari importante.

Analiza mediului tehnologic

Mediul tehnologic are o importanta deosebita in ultima perioada. Noile tehnologii pot determina scaderi importante de costuri, dar implica si o serie de costuri de adaptare la acestea. Este nevoie ca personalul sa fie instruit in acest sens, iar costurile cu investitiile pot creste pe moment. Adaptarea rapida la acest nou model te ajuta sa te dezvolti. Pe de alta parte, daca nu reusesti sa tii pasul, vei fi rapid depasit – in special in anumite industrii.

Mediul legislativ

Nu gresesti daca analizezi mediul legislativ impreuna cu cel politic in cadrul analizei tale PESTLE. In anumite situatii insa, atunci cand domeniul companiei tale este sensibil la modificari legislative sau exista o legislatie restrictiva de care compania ta depinde, este necesar sa analizezi separat influenta schimbarilor legislative care te pot afecta.

Mediul ecologic

Factorii de mediu si analiza mediului ecologic devin din ce in ce mai importante in societatea de astazi, caracterizata de schimbari climatice importante. Cum iti va afecta afacerea o eventuala catastrofa naturala? Este necesar sa realizezi investitii pentru a te alinia cu legislatia in domeniu? Se preconizeaza schimbari importante ale acesteia in perioada urmatoare, pentru a ne alinia politicilor europene si / sau internationale?

****

Analiza PESTLE se poate dovedi un instrument managerial pretios, ce te va ajuta sa gasesti cele mai bune solutii pentru afacerea ta. Foloseste-l ori de cate ori ai nevoie sa intelegi schimbarile mediului extern si oportunitatile sau amenintarile pe care aceste schimbari le pot genera.

Citeste si:
Trei instrumente manageriale eficiente, care iti vor ajuta compania sa evolueze
Foloseste platforma online InfoQuick.ro pentru a realiza o analiza SWOT a companiilor partenere


Publicat la 26.10.2021.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.