Indicatorii financiari care te ajuta la o mai buna gestiune contabila

Afla de la specialistii InfoQuick cum te ajuta indicatorii financiari sa intelegi care este situatia financiara a unei firme sau companii cu care faci afaceri.
indicatori-financiari-date-firme-raport-infoquick.jpg
Iti doresti sa inchei un parteneriat de afaceri cu o companie mare sau cu un business micut, in plina dezvoltare? Vrei sa incepi colaborarea cu un nou furnizor – sau esti chiar tu un furnizor, avand mai multi clienti catre care vinzi cu plata la termen?

E important sa intelegi care este situatia financiara a oricarei companii cu care ai o relatie de business. Indicatorii de performanta financiara te vor ajuta in acest sens. Indicatorul de solvabilitate, de profitabilitate sau cel de lichiditate, dar si ceilalti indicatori economico-financiari iti vor oferi date pretioase despre fiecare firma cu care colaborezi.

Suntem la inceputul unei perioade dificile, care a luat prin surprindere mediul de afaceri. O criza medicala la nivel mondial, cauzata de o pandemie care nu are inca un tratament standardizat si nici un vaccin. Masurile luate, ce presupun intrarea in carantina a oraselor, regiunilor si chiar tarilor, sunt fara precedent in istoria recenta.

Majoritatea specialistilor sunt de acord ca aceasta criza medicala va genera si una economica. Vom vedea in ce masura previziunile se vor adeveri, dar si cat de afectate vor fi companiile de toate aceste probleme.

Una dintre masurile pe care le putem lua pentru ca business-ul nostru sa ramana unul sanatos din punct de vedere financiar este monitorizarea datelor in legatura cu firmele partenere si indicatorii de performanta financiara ai acestora. Asa vei putea sa iei masuri atunci cand unii dintre colaboratorii tai au probleme financiare si sa diminuezi riscurile asupra companiei tale.

Citeste si: CAPITALUL SOCIAL - TOP lucruri de stiut

Indicatori financiari de lichiditate, de profitabilitate si de de solvabilitate

Ai mai jos trei categorii de indicatori economico-financiari a caror analiza te va ajuta sa intelegi mai bine cat de solide sunt business-urile cu care colaborezi sau intentionezi sa colaborezi.

Indicatorii de lichiditate

Lichiditatea unei companii este unul dintre indicatorii cei mai interesanti pentru un eventual furnizor. Acesti indicatori reflecta cel mai bine capacitatea unei organizatii de a-si plati furnizorii.

Urmareste, in cazul unei companii, care sunt sumele rezultate din creante, stocuri sau disponibilitati banesti (activele organizatiei).

Ce indicatori de lichiditate vom studia? Lichiditatea curenta in primul rând, dar si lichiditatea imediata, lichiditatea operationala si cea de numerar.

Indicatorii de profitabilitate

Evident, vom intelege analizand acesti indicatori cat de profitabila este o organizatie, in functie de eficienta cu care iti utilizeaza resursele. Potentialii investitori urmaresc cu interes acesti indicatori, dar si actionarii.

Ce indicatori de profitabilitate sunt de interes? Rata profitului net, dar si rata profitului operational, marja bruta si neta din vanzari, rentabilitatea economica si financiara sau rata rentabilitatii resurselor consumate.

Indicatorul de solvabilitate

Analizand acest indicator, vom intelege gradul de acoperire al obligatiilor companiei (atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu si lung) din activele sale patrimoniale.

Care sunt indicatorii de solvabilitate pe care ii vom studia? Patrimoniul sau activul net, rata solvabilitatii patrimoniale, rata solvabilitatii curente sau rata solvabilitatii generale. Pe baza acestor indicatori, vom intelege care este riscul incapacitatii de plata pe termen lung al organizatiei.

Citeste si: INSOLVENTA - ce inseamna, procedura si metode de prevenire



****

Analizeaza datele oferite de principalii indicatori financiari, dar si informatiile in legatura cu datoriile la ANAF, dosarele in justitie sau profilul general al firmei care te intereseaza, pentru a avea o imagine cât mai aproape de realitate asupra sanatatii financiare a partenerilor tai de afaceri. Iti protejezi in acest mod afacerea, lucru esential, mai ales in perioada dificila pe care o parcurgem.

Poti obtine un raport cu analiza indicatorilor financiari si evaluarea de risc a unei firme cu care faci afaceri, prin crearea unui cont pe Infoquick.ro! In câtiva pasi simpli, vei afla daca firma pe care o cauti prezinta vreun risc ce ti-ar putea afecta afacerea.


Publicat la 24.04.2020.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.