CAPITALUL SOCIAL - TOP lucruri de stiut

Afla ce presupune capitalul social si ce aspecte legate de aportul asociatilor sau a actionarilor trebuie luate in calcul. Evalueaza-ti corect partenerii de afaceri!
CAPITALUL SOCIAL - TOP lucruri de stiut
Din punct de vedere economic, capitalul social cuprinde toate aporturile initiale ale asociatilor in vederea construirii si functionarii unei societati comerciale si este parte din patrimoniul acesteia. Orice companie incepe cu un capital social, iar societatea se considera constituita la data introducerii ei in baza de date a Oficiului National al Registrului Comertului (O.N.R.C.).

Aproximativ 90% dintre companiile active astazi in Romania inregistreaza un capital social subscris la nivelul minim, respectiv 200 lei.1 De altfel, potrivit legii nr. 31/1990, capitalul social minim obligatoriu la infiintarea unei societati comerciale cu raspundere limitata este de 200 de lei, in timp ce pentru societatile comerciale pe actiuni si in comandita pe actiuni capitalul social minim se ridica la 90.000 de lei. Guvernul va putea modifica, cel mult o dată la 2 ani, valoarea minimă a capitalului social, tinand seama de rata de schimb, astfel încât acest cuantum să reprezinte echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro.

Ce presupune constituirea capitalului social?

Cand vorbim de constituirea capitalului social, trebuie luate in calcul si cateva aspecte legate de aportul asociatilor sau al actionarilor la el. Acesta are doua forme: aport in numerar sau in natura.

Aportul in numerar

Aportul in numerar este obligatoriu la constituirea oricarei forme de societate si are la baza un varsamant bancar realizat de catre fiecare dintre asociati/actionari. Documentul care atesta suma atribuita varsamantului este actul constitutiv al societatii comerciale. In cazul S.A., fiecare actionar trebuie sa verse, in numerar, la constituire 30% din valoarea actiunilor subscrise.

Conform prevederilor legale in vigoare, asociatii societatii in nume colectiv, societatii in comandita simpla si societatii cu raspundere limitata sunt obligati sa verse integral, la data constituirii, capitalul social subscris.

Aportul in natura

Aportul in natura poate fi alcatuit din orice bunuri sau valori care vor putea fi utilizate pe parcurs, in activitatea societatii comerciale. Acesta poate avea forma unor bunuri imobile, mai precis cladiri, terenuri, bunuri mobile corporale, adica marfuri sau bunuri necorporale, precum creante si fonduri de comert. Aporturile in natura sunt varsate prin transferarea drepturilor aferente.

In cazul acestui tip de aport, se ridica problema sumei rezultate din valoarea bunului adus in societate si la cate parti sociale ofera dreptul acesta asociatului care il depune. Regula fundamentala este aceea ca evaluarea trebuie sa fie validata de catre toti asociatii sau actionarii, iar tertii, respectiv autoritatile si partenerii de afaceri, au obligatia morala sa o respecte. In societatea care se infiinteaza de catre un asociat unic, valoarea aportului in natura va fi stabilita pe baza unei expertize de specialitate.

Majorarea si diminuarea capitalului social

De-a lungul activitatii unei companii poate aparea nevoia majorarii capitalului social, cum ar fi modificarea valorii minime impuse de lege. Pe de alta parte, procedura poate fi declansata si in situatia in care societatea se dezvolta sau din motive de bonitate se recurge la acest demers. Cu alte cuvinte, marirea capitalului social al unei societati comerciale poate surveni ca urmare a dificultatilor financiare, extinderii obiectului de activitate, extinderea teritoriala a societatii, etc.

Majorarea capitalului social se poate face prin aport numerar si prin aport in natura. In alta ordine de idei, procedura majorarii capitalului social se realizeaza prin emisiunea de actiuni noi sau cresterea valorii nominale a actiunilor existente in locul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. Procedura de majorare a capitalului social dureaza intre 3-7 zile, in functie de tipul majorarii.

Diminuarea capitalului social se poate face ca urmare a unor pierderi sau pentru a face restituiri unor asociati (restituiri individuale sau colective). Reducerea capitalului social se poate face in termen de 60 de zile (doua luni) de la publicarea hotararii in Monitorul Oficial. In cazul in care urmeaza sa te confrunti cu acest lucru, trebuie sa iei in calcul cateva aspecte:
Conform legii 31/1990, modalitatile de reducere a capitalului social sunt:

  • scaderea numarului de actiuni sau parti sociale;
  • diminuarea valorii nominale a actiunilor sau a partilor sociale;
  • obtinerea propriilor actiuni, urmata de anularea lor.

Daca reducerea capitalului social nu este solicitata din cauza pierderilor, aceasta procedura mai poate fi aplicata prin:

  • scutirea totala sau partiala a asociatilor de varsamintele datorate;
  • restituirea catre actionari a unei cote-parti din aporturi, proportionala cu micsorarea capitalului social si reglarea in mod egal a valorii pentru fiecare actiune sau parte sociala;
  • alte metode prevazute de lege.

In incheiere, capitalul social nu trebuie vazut ca un indicator al succesului sau capacitatii financiare a societatii. De exemplu, desi au un capital social mare, unele societati pot sa nu aiba bunuri sau sa inregistreze datorii sau pierderi. Aceste aspecte trebuie avute in vedere cand vine vorba de evaluarea partenerilor de afaceri pentru a putea lua decizii informate cu privire la oportunitarea dezvoltarii de parteneriate comerciale.

1 IancuGuda.ro


Publicat la 25.02.2020.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.