Ce indicatori de performanta financiara ai partenerilor tai de afaceri sa analizezi la inceput de an

Afla ce indicatori economico-financiari ai companiilor partenere este important sa analizezi la inceput de an si cum te ajuta InfoQuick cu datele de care ai nevoie.
indicatori de lichiditate si solvabilitate
Analiza periodica a principalilor indicatori economico-financiari este esentiala pentru orice organizatie., Trebuie sa fii la curent in permanenta cu indicatori cheie precum lichiditatea, profitabilitatea, solvabilitatea sau rentabilitatea organizatiei tale. Vei sti in acest fel cat de puternica este pozitia financiara pe care o ai si vei intelege cat de bine iti gestionezi afacerea.

Tot foarte important insa este sa cunosti si performantele financiare ale companiilor partenere, mai ales intr-o perioada de incertitudine economica, asa cum este cea pe care o parcurgem in prezent. O imagine de ansamblu asupra indicatorilor financiari ai companiilor cu care colaborezi, te va ajuta sa intelegi daca ai in fata un partener de viitor, alaturi de care organizatia ta poate progresa.

Vei intelege din analiza ta si daca, dimpotriva, este necesar sa iei masuri pentru a diminua riscurile legate de un anumit parteneriat. Nu uita sa evaluezi performantele financiare ale companiilor partenere si potential partenere atat la incheierea contractului, cat si pe parcursul colaborarii cu aceasta.

Ce indicatori economico-financiari ai companiilor partenere este important sa analizezi

Analiza ta economico financiara va include o serie de indicatori care te vor ajuta sa apreciezi performantele partenerilor tai de afaceri. Acestia te vor ajuta sa iti faci o imagine de ansamblu asupra evolutiei si performantelor sale.

Din indicatorii de lichiditate si solvabilitate, de exemplu, vei intelege care este capacitatea unei companii de a-si achita datoriile pe termen scurt, respectiv pe termen lung. Interpretarea indicatorilor de profitabilitate te va ajuta sa intelegi cat de eficient isi foloseste o companie resursele pentru generarea de profit.

Citeste si: Raport anual, raport de evaluare, verificarea datelor firmelor partenere. Cand si in ce scop realizam aceste rapoarte

Indicatorii de lichiditate

Analizeaza periodic indicatorii de lichiditate ai unei companii si vei sti daca aceasta are capacitatea de a-si plati datoriile pe termen scurt. Organizatiile folosesc in acest scop activele (creantele, stocurile sau depozitele bancare). Cel mai popular indicator de lichiditate este lichiditatea curenta, dar este important sa analizezi si lichiditatea operationala si cea de numerar a unei companii partenere.

Un client cu eventuale probleme de lichiditate s-ar putea afla in imposibilitatea de a-si achita obligatiile catre tine. Daca vorbim despre un client important, este posibil sa fie necesar sa reduci expunerea fata de acesta si chiar sa te gandesti la incetarea colaborarii, la un moment dat.

Indicatorii de solvabilitate

Analizand indicatorii de solvabilitate ai unei companii, vom intelege capacitatea pe care aceasta o are de a-si acoperi obligatiile din activele sale patrimoniale. Indicatori precum patrimoniul sau activul net, rata solvabilitatii patrimoniale, generale sau curente iti vor arata care este nivelul solvabilitatii unei companii. Alege sa colaborezi cu firme solvabile, cu riscuri mici asociate capacitatii de plata pe termen lung.

Indicatorii de profitabilitate

Cat de eficienta este o companie in a-si utiliza resursele pentru a genera profit? Vom intelege acest lucru interpretand indicatorii sai de profitabilitate.

Analizeaza, din acest punct de vedere, marja profitului net, care iti va arata cat de profitabila este compania in ansamblul ei. Vei vedea ce profit are o companie dupa scaderea costurilor de productie si administratie din vanzari.

Analizeaza si marja profitului operational, pentru ca exista, de exemplu, cheltuieli mari care pot aparea o singura data si este important sa cunosti situatia reala la nivel operational.

Alti indicatori de profitabilitate interesant de analizat sunt marja bruta si neta din vanzari, rentabilitatea economica si financiara sau rata rentabilitatii resurselor consumate.

Citeste si: Iti doresti colaboratori de incredere? Evalueaza situatia financiar-contabila a acestora inainte de a incheia un contract

Organizatia ta va putea progresa alaturi de parteneri de incredere, care isi achita la timp facturile si respecta angajamentele luate. Acest lucru este determinat, in mare parte, de capacitatea acesteia de a genera profit, avand puterea financiara de a-si respecta termenele si angajamentele. Asigura-te in permanenta ca firmele cu care colaborezi au aceasta capacitate.

Pentru acest lucru, este important sa analizezi atat indicatorii economico-financiari ai acestora, cat si situatia achitarii datoriilor la bugetul de stat, eventualele dosare in justitie sau situatia ipotecilor.

Datele necesare acestei analize le poti afla, rapid si simplu, prin intermediul unuia dintre abonamentele InfoQuick.

Platforma InfoQuick iti pune la dispozitie rapoarte detaliate despre situatia financiara a firmelor din Romania. Afli rapid informatii despre un client sau potential partener, asigurandu-te ca nu are incidente de plata si nici diverse riscuri care ti-ar putea afecta propria afacere.


Publicat la 04.02.2022.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.