Verifica situatia financiara a viitorului tau partener pentru a fi sigur ca inchei o afacere profitabila

Cunoasterea situatiei financiare a unei firme este importanta nu doar din perspectiva clientilor si colaboratorilor sai, ci mai ales pentru compania respectiva.
Verifica situatia financiara a viitorului tau partener
Din ce in ce mai multe organizatii inteleg importanta parteneriatelor profitabile pentru dezvoltarea propriei afaceri. Cum iti poti da insa seama ca un parteneriat va fi profitabil, ca in momentul in care semnezi un contract cu un client sau un furnizor incepi o colaborare win-win pe care ne-o dorim cu totii?

Unul dintre lucrurile importante pe care le poti face in acest sens este sa te asiguri ca partenerul tau are un business stabil, solid din punct de vedere financiar.

Poti face acest lucru verificand situatia financiara anuala, dar si datoriile sau indicatorii economico-financiari ai firmei respective. Indicatorii de lichiditate, de solvabilitate sau de profitabilitate, impreuna cu celelalte date financiare ale firmei, te vor ajuta sa intelegi care este situatia organizatiei pe care o analizezi.

Mai mult decat atat, toate aceste date financiare te vor ajuta sa faci o proiectie asupra modului in care firma respectiva se va descurca in viitorul apropiat si chiar pe termen mai lung.

Care este situatia financiara a companiei care te intereseaza?

Cunoasterea situatiei financiare a unei organizatii este importanta nu doar din perspectiva clientilor si colaboratorilor sai, ci mai ales pentru compania respectiva. Analiza periodica a acesteia va ajuta managementul si persoanele responsabile sa traseze planul de dezvoltare al acesteia, sau de redresare, acolo unde este cazul.

Daca vorbim despre parteneri, furnizori sau clienti, monitorizarea periodica a situatiei lor financiare te va ajuta sa iti ajustezi planurile vizavi de acestia. Daca din analizele tale rezulta, de exemplu, ca un furnizor important inregistreaza pierderi, poti sa iti limitezi expunerea vizavi de acesta. O eventuala intrare a sa in incapacitate de plata ar putea genera blocaje pentru organizatia ta.

Analizeaza periodic situatia financiara anuala, sau bilantul contabil, al firmelor cu care faci afaceri. Acesta este obligatoriu pentru companiile din Romania, care au obligatia de a-l depune la Administratia Financiara din raza sediului social pe data de 30 iunie, respectiv pe 31 decembrie. Din analiza bilantului contabil vei intelege care sunt bunurile pe care o firma le detine (activele), impreuna cu sursele de finantare ale acestora (ce pot proveni din capitalul propriu sau de la terti, din imprumuturi).

Analizand situatia financiara anuala, vei intelege daca o companie are resursele necesare platii datoriilor pe termen scurt, dar si care sunt resursele de care dispune pentru a genera bani.

Citeste si: Ce informatii despre firme te ajuta sa iti formezi o parere despre bonitatea acestora?

Verifica si indicatorii economico-financiari, dar si datoriile sau dosarele in justitie ale firmei de interes

Pe langa bilantul contabil, este esential sa analizezi si contul de profit si pierdere al companiei de interes. De aici intelegi cum realizeaza aceasta profit.

Tot pentru a evalua stabilitatea unei companii, verifica indicatorii economico-financiari ai acesteia. De aici vei intelege care este capacitatea acesteia de a-si plati la timp furnizorii, prin gestionarea eficienta a capitalului de lucru. Indicatorii de lichiditate, de profitabilitate, de solvabilitate sau de eficienta a activitatii te vor ajuta in analiza ta. O comparatie cu mediana sectorului este, de asemenea, utila.

Tot parte a analizei tale ar trebui sa fie si verificarea datoriilor firmei la finante. Existenta acestora ar putea semnala probleme financiare si este important sa le cunosti.

Citeste si: Cum evaluam situatia financiara a unei companii?

Obtine informatiile de care ai nevoie prin intermediul portalului InfoQuick

Bilantul contabil, contul de profit si pierdere, datoriile la ANAF si indicatorii economico-financiari, eventual o comparatie cu mediana sectorului... Sunt informatii importante in legatura cu partenerii sau potentialii tai parteneri, iar obtinerea acestora de pe diverse portaluri ale institutiilor publice ar putea fi un proces laborios si contraproductiv.

Mult mai simplu este sa accesezi toate informatiile prin intermediul unui portal specializat in date despre firme, asa cum este InfoQuick. De aici obtii informatii mereu actualizate despre companiile din Romania. Consultandu-le, poti intelege rapid care este situatia financiara, fiscala si juridica a partenerilor tai.

Informatiile sunt prezentate prin intermediul unor rapoarte detaliate, intr-un format prietenos, pentru ca tu sa intelegi rapid situatia fiecarui partener.

Daca vrei sa consulti un raport demonstrativ, afland in acelasi timp informatii valoroase in legatura cu unul dintre partenerii tai, solicita chiar acum un raport SMART gratuit. Il poti obtine in doar cateva secunde, prin crearea unui cont pe site-ul InfoQuick.

Citeste si: Cum te ajuta rapoartele InfoQuick sa evaluezi o firma


Publicat la 20.08.2021.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.