Verifica incidentele de plata ale partenerilor tai, pentru a incheia afaceri sigure si avantajoase

Analiza datoriilor si a incidentelor de plata te ajuta sa iei masurile necesare pentru a putea evalua comportamentul de plata al partenerilor tai de afaceri.
Verificarea firmelor partenere – datorii, incidente de plata
Succesul pe termen lung al organizatiei tale depinde si de bonitatea parteneriatelor pe care le inchei. Mai ales daca vorbim despre clienti catre care vinzi cu plata la termen, este esential sa stii din timp daca acestia au avut incidente de plata inregistrate.

Cunoscand acest aspect, vei putea lua masurile necesare pentru a putea evalua comportamentul de plata al partenerilor tai de afaceri. De la incredere la un plus de prudenta sau chiar renuntarea la un parteneriat – vei putea adopta comportamentul potrivit bazandu-te pe datele din Centrala Incidentelor de Plati.

Citeste si: Verificarea datoriilor unei firme la ANAF, un pas important pentru a intelege care este bonitatea partenerilor tai de afaceri

Asociind datele existente in CIP cu alte informatii importante despre firmele partenere, asa cum sunt indicatorii financiari, datoriile la ANAF sau dosarele acestora din justitie, vei putea avea o imagine completa si evalua corect riscurile legate de fiecare parteneriat in parte.

Ce informatii iti ofera Centrala Incidentelor de Plati

In Centrala Incidentelor de Plati (CIP) vei verifica daca o firma a emis cecuri sau bilete la ordin fara acoperire in ultimii 7 ani. Daca o companie nu are inregistrari in CIP, poti concluziona ca aceasta are o bonitate mai mare.

Atunci cand aceasta este prezenta in CIP, motivul cel mai des este lipsa totala sau partiala a numerarului necesar pentru a-si achita obligatiile scadente. In momentul in care o firma este in aceasta situatie, aceasta ar putea avea probleme de lichiditate.

Ar trebui sa te ingrijoreze si sa te faca sa iei masuri urgente:

  • numarul mare de instrumente refuzate recent la plata,
  • inregistrarea de incidente majore (care ar putea genera si o interdictie din partea bancii de a emite noi instrumente, in cazul incidentelor prin CEC)
  • sau valoarea ridicata a sumelor refuzate la plata, in comparatie cu soldul datoriilor comerciale inregistrate in bilant.

In aceste cazuri, atitudinea potrivita este una prudenta, mergand pana la renuntarea la respectivul parteneriat.

Citeste si: Evaluarea unei firme. Accesul la datele financiare si actiunile in justitie ale unei firme

Alege sa accesezi rapoartele online InfoQuick cu informatii despre firme, inclusiv prezenta in Centrala Incidentelor de Plati

Diminuezi semnificativ riscurile partenerilor tai de afaceri, atunci cand ii monitorizezi constant. Informatiile din Centrala Incidentelor de Plati vor fi asociate indicatorilor financiari, datoriilor pe care firmele le au la ANAF sau dosarelor acestora din justitie. Cunoscand toate aceste date despre firme, vei putea lua decizii informate cu privire la oportunitatea inceperii sau continuarii unei colaborari.

Toate aceste informatii sunt accesibile prin intermediul portalurilor institutiilor publice. Site-ul ANAF, cel al Ministerului de Finante si al Ministerului Justitiei, site-ul ONRC. Le poti accesa pe fiecare si compila intr-un raport informatiile obtinute – procesul insa se va dovedi unul dificil, deseori contraproductiv. Informatiile sunt deseori greu de gasit, necesita crearea unui cont si cunoasterea structurii site-ului organizatiei.

Citeste si: Analizeaza performanta unei intreprinderi cu ajutorul indicatorilor financiari

O varianta mult mai simpla este accesarea unui portal specializat in informatii despre firme, asa cum este InfoQuick.ro. Acesta iti pune la dispozitie o serie de rapoarte cu informatii complete si actualizate despre firme, accesibile intr-un format usor de parcurs. Cu ajutorul acestora iti vei face o imagine asupra partenerilor si a potentialilor parteneri, luand decizii informate in legatura cu acestia.

In conditiile unui climat economic de nesiguranta, in care multe dintre afacerile din Romania intampina dificultati, verificarea periodica a incidentelor de plata a companiilor partenere este esentiala. Asociind datele existente in CIP cu alte informatii financiare si juridice in legatura cu firmele partenere, veti putea evita riscuri importante in legatura cu acestea.

Citeste si: Radiografia mediului de afaceri din Romania in 2019


Publicat la 15.01.2021.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.