Trei motive pentru a urmari constant indicatorii financiari ai firmelor partenere

Afla cum ne ajuta indicatorii de performanta financiara ai firmelor partenere sa intelegem care este situatia financiara a acestora la zi.
interpretare indicatori financiari

Mai mult ca oricand, in aceasta perioada este important sa cunoastem care este evolutia companiilor partenere. Indicatorii de performanta financiara ai acestora ne permit sa intelegem care este situatia financiara a acestor firme la zi. De asemenea, vom putea intelege si care sunt perspectivele de evolutie ale acestora.

Analizand indicatorii financiari vei vedea, de exemplu, daca partenerii tai au suficiente lichiditati pentru finantarea afacerii si acoperirea datoriilor – sau daca au capacitatea de a face profit pe termen lung, facand fata schimbarilor de pe piata.

Ce indicatori financiari este necesar sa urmaresti

Exista o serie de indicatori economico-financiari importanti, care iti vor semnala dezvoltarea sau eventuale probleme ale unei firme. Este vorba despre indicatorii de lichiditate, de solvabilitate, de activitate (sau eficienta), indicatorii de risc / datorii sau indicatorii de profitabilitate.

Analizand indicatorii de lichiditate, vei vedea care este capacitatea partenerilor tai de a-si achita datoriile pe termen scurt. O companie lichida va avea suficienti bani pentru a-si onora obligatiile, utilizand creantele, stocurile sau depozitele bancare pentru a o face.

Indicatorii de solvabilitate ne arata care este capacitatea companiei analizate de a-si acoperi obligatiile financiare. Pentru a intelege acest lucru, ne vom uita in primul rand la activele si datoriile totale ale companiei (primele trebuie sa fie mereu mai multe).

Indicatorii de profitabilitate iti vor semnala care este eficienta companiei in a-si utiliza resursele pentru a deveni profitabila.

Citeste si: Utilizeaza indicatorii economico-financiari pentru a intelege performantele financiare ale partenerilor tai de afaceri

De ce sa urmaresti constant indicatorii financiari ai firmelor partenere?

1. Pentru a sti din timp daca acestia au probleme financiare si a lua masurile necesare

La intrarea in incapacitate de plata a unui client, nu iti vei mai putea incasa facturile emise catre acesta. Daca este vorba despre un client important, este posibil ca, la randul tau, sa ai probleme de cashfow. Angajatii trebuie sa isi primeasca salariile, facturile pe care le ai de achitat, la randul tau, trebuie onorate.

Intregul business iti poate fi afectat de eventualele probleme financiare ale unui client important. De aceea este bine sa stii din timp daca aceste probleme exista. Vei putea sa iti reduci expunerea la acest client, de exemplu.

Daca vorbim despre un furnizor de marfa care are probleme, risti chiar un blocaj al propriei afaceri. De aceea nu este bine sa te bazezi pe un singur furnizor. Cunoscand insa problemele cu care acesta se confrunta, poti sa vii cu solutii potrivite situatiei. Cunoasterea inseamna putere, nu-i asa?

Citeste si: Tu cu cine faci afaceri? Datele financiare ale companiilor partenere te ajuta sa estimezi un eventual risc de neplata

2. Pentru a intelege care este evolutia firmelor respective in raport cu cea a sectorului din care fac parte

Este mereu necesar sa interpretam datele in context. Atunci cand raportam indicatorii economico-financiari ai unei firme cu mediana sectorului din care aceasta face parte, vom intelege mai bine care este pozitia acesteia fata de firmele sale concurente. Poate ca cifrele unei companii nu arata grozav, dar comparatia ne arata ca respectiva companie este lidera a sectorului sau de activitate. Vom privi altfel aceasta cifra din noua perspectiva.

Rapoartele InfoQuick iti furnizeaza si o comparatie a datelor financiare ale companiei pe care o analizezi cu mediana sectorului sau de activitate. In acest fel, poti intelege mai bine performantele financiare ale companiilor tale partenere.

Citeste si: Trei schimbari in peisajul de afaceri al anului 2020, care vor continua si in 2021

3. Pentru a intelege care sunt perspectivele de dezvoltare ale companiei de interes

Interpretarea indicatorilor economico-financiari iti permite nu doar sa intelegi care este situatia de moment a companiilor partenere. Cu ajutorul acestora, poti face si previziuni asupra evolutiei viitoare a principalilor tai parteneri. Intelegand perspectivele de dezvoltare ale acestor companii, iti vei putea adapta propria strategie la acestea.

Citeste si: Foloseste platforma online InfoQuick.ro pentru a realiza o analiza SWOT a companiilor partenere

Rapoartele InfoQuick iti ofera acces simplu si rapid la indicatorii economico-financiari ai partenerilor tai

Daca vrei sa intelegi mai bine cat de solide din punct de vedere financiar sunt partenerii tai, utilizeaza rapoartele InfoQuick.Fie ca vorbim despre clienti, parteneri sau furnizori, cu ajutorul rapoartelor InfoQuick vei intelege rapid si simplu care este situatia financiara a acestora.

Vei vedea daca partenerii tai risca sa intre in incapacitate de plata sau sunt companii solide, pe care te poti baza si in perioada urmatoare.

Citeste si: Cum verifici situatia unei companii cu ajutorul platformei InfoQuick?

Daca rapoartele iti semnaleaza o serie de probleme, vei putea adopta din timp masurile necesare, pentru a minimiza riscurile pentru propria afacere. Iei in acest fel decizii informate cu privire la colaborarile incheiate, avand mai multa incredere in succesul acestora pe termen lung.

Daca vrei sa testezi serviciile oferite de InfoQuick, solicita un raport SMART gratuit cu date despre firma ta sau despre o companie cu care colaborezi. Pentru acesta nu trebuie decat sa iti faci un cont pe site-ul InfoQuick.ro.


Publicat la 23.09.2021.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.