Trei indicatori economico-financiari pe care sa ii analizezi pentru a intelege care este bonitatea partenerilor tai de afaceri

Afla cum ne ajuta indicatorii financiari de profitabilitate si solvabilitate, de lichiditate si de risc sa evaluam firmele partenere, si cum obtii aceste date.
Indicatori de profitabilitate si solvabilitate – evaluarea firmelor partenere
O afacere puternica se bazeaza si pe firmele partenere, fie ca vorbim despre furnizori, clienti sau firme cu care avem un acord de asociere in participatiune.

Ne bazam pe incredere reciproca in aceste relatii, mai ales atunci cand vorbim despre partenerii vechi, cu care am avut o colaborare fructuoasa. Totusi, chiar si in cazul colaborarilor de durata, este indicat sa realizam o verificare a datelor firmelor partenere. Un eventual faliment sau o problema operationala a uneia dintre acestea pot pune probleme propriei companii. Mai ales in perioada de nesiguranta economica pe care o parcurgem, un plus de vigilenta poate insemna mentinerea sigurantei financiare a propriei companii.

Monitorizarea constanta a indicatorilor economico-financiari, asa cum sunt indicatorii de profitabilitate, de solvabilitate, cei de risc / datorii sau cei de lichiditate ne va ajuta sa intelegem mai bine situatia financiara a companiei de care suntem interesati.

Citeste si: Consulta lista firmelor din Romania si date financiare, pentru parteneriate de afaceri profitabile

Indicatorii de profitabilitate si solvabilitate

Acesti indicatori financiari ne vor arata care este capacitatea companiei vizate de a-si folosi resursele pentru a genera profit. Pornind de la indicatorii de profitabilitate, vom intelege care este capacitatea firmei de a face fata datoriilor pe termen lung – solvabilitatea acesteia.

Printre indicatorii de profitabilitate important de analizat se numara rentabilitatea capitalului angajat, dar si marja bruta din vanzari, profitabilitatea sau eficienta. Pentru a stabili care este solvabilitatea pe termen lung a unei companii, vom analiza raportul datoriilor la capitalul propriu, raportul imobilizarilor corporale nete la capitalul propriu sau gradul de acoperire a dobanzilor.

Citeste si: Analizeaza performanta unei intreprinderi cu ajutorul indicatorilor financiari

Indicatorii de lichiditate

Indicatorii de lichiditate ne semnaleaza capacitatea unei companii de a-si plati facturile catre furnizorii sai, transformand active precum stocuri, creante sau investitii in numerar. O eventuala criza de cash ii poate bloca activitatea zilnica, iar daca vorbim despre un eventual client – problemele acestuia se vor rasfrange in mod direct si asupra organizatiei noastre.

Lichiditatea curenta este cel mai utilizat indicator de lichiditate, dar vom putea analiza si lichiditatea imediata, lichiditatea operationala si cea de numerar.

Indicatorii de risc/datorii

Analizand indicatorii de risc, vom intelege care este posibilitatea unei companii de a-si acoperi datoriile din rezerve si capitalul social, dar si cheltuielile aferente (cheltuielile cu dobanda, de exemplu). Dintre indicatorii de risc, vom analiza in primul rand gradul de indatorare, dar si indicatorul privind acoperirea dobanzilor.

Gaseste rapid si simplu indicatorii economico-financiari ai companiei de care esti interesat

Un research al tuturor datelor unei firme, incluzand aici indicatorii economico-financiar, este un proces consumator de timp si resurse. Mult mai simplu este sa apelezi la o platforma specializata in colectarea informatiilor despre companii, asa cum este InfoQuick.

Rapoartele InfoQuick iti ofera toate aceste informatii intr-un format prietenos, usor de accesat si bine structurat. In doar cateva minute, odata ce ai optat pentru unul dintre abonamentele InfoQuick, poti face o analiza detaliata a firmei de interes pentru tine.

Vei putea estima rapid daca ai in fata un partener solvabil, care isi va plati la timp facturile pe care le-ai emis, sau daca trebuie sa manifesti prudenta sau chiar sa iei in considerare finalizarea unui parteneriat, datorita riscurilor mari pe care le presupune.

Citeste si: Cum te ajuta rapoartele InfoQuick sa evaluezi o firma


Publicat la 11.12.2020.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.