Evaluarea unei firme. Accesul la datele financiare si actiunile in justitie ale unei firme

Evaluarea unei firme partenere te ajuta sa intelegi care sunt punctele forte si punctele slabe ale acesteia. Afla cum obtii date complete despre o firma!
evaluare firme – raport online datele financiare
Un proverb foarte popular in acest moment spune ca: „Daca vrei sa mergi repede, mergi singur. Daca vrei sa ajungi departe, mergeti impreuna”. Cu siguranta, zicala populara poate fi aplicata si in afaceri. Incheierea de parteneriate comerciale este deseori cea mai buna varianta pentru dezvoltarea unei companii – fie ca vorbim despre o firma din Bucuresti sau din orice alt oras.

O solutie ce s-ar putea potrivi foarte bine in contextul actual, in care firmele cauta solutii pentru a continua sa evolueze. Scaderea consumului si a veniturilor isi pun deja amprenta asupra economiei, afectand mediul de afaceri. In special business-urile mici si mijlocii intampina dificultati in acest moment, in care rezolvarea crizei medicale, printr-un tratament sau vaccin sau printr-o combinatie a celor doua pare inca departe.

Un alt aspect important este legat de analiza riscurilor. Ai nevoie de parteneri pentru a te dezvolta, dar de parteneri stabili, care vor avea resursele necesare pentru a-si achita obligatiile, ale caror afaceri nu vor fi afectate in viitorul apropiat de eventuale procese sau chiar de riscul de insolventa.

Mai ales intr-o asemenea perioada, e important sa iti monitorizezi partenerii, sa le cunosti principalii indicatori economico-financiari, obtinand si informatii despre datoriile acestor firme sau despre dosarele lor in justitie.

Citeste si: 5 semnale ca o companie se afla in risc financiar

De ce informatii ai nevoie pentru a evalua o firma partenera?

Evaluarea unei firme partenere te va ajuta sa intelegi care este capacitatea acesteia de a-si respecta angajamentele, dar si care sunt eventualele sale puncte slabe.

Pentru a realiza aceasta evaluare a firmelor cu care faci afaceri sau urmeaza sa inchei parteneriate, intereseaza-te de cateva informatii cheie in legatura cu partenerii tai, de exemplu:

  • principalii indicatori economico-financiari. Acestia iti vor arata care este capacitatea companiei de a-si plati furnizorii la timp, gestionandu-si eficient capitalul de lucru. Este interesant si sa compari evolutia acestor indicatori cu mediana sectorului din care face parte compania analizata,
  • informatiile cu privire la datoriile firmei la ANAF – acestea te vor ajuta in gestionarea riscului de neincasare si evitarea situatiilor in care partenerii tai ajung in incapacitate de plata,
  • datele cu privire la dosarele in justitie ale firmei – datele despre dosarele (litigiile) aflate pe rolul instantelor de judecata ale firmelor pe care le analizezi te vor ajuta sa stabilesti daca acestea prezinta siguranta pentru parteneriate profitabile,
  • informatiile cu privire la actionari si administratori – detinand aceste informatii vei intelege, de exemplu, daca persoana cu care intentionezi sa inchei o afacere are putere de decizie in firma. Tot cunoscand aceste informatii vei putea evalua credibilitatea companiei cu care doresti incheierea unui parteneriat,
  • care este comportamentul de plata al firmei analizate – pentru a vedea, de exemplu, daca firma care te intereseaza a emis cecuri si bilete la ordin fara acoperire, poti consulta Centrala Incidentelor de Plati. O firma care nu este inregistrata in CIP are in general o bonitate mai mare

Evaluarea unei firme partenere este esentiala pentru a putea intelege care sunt riscurile asociate fiecarui parteneriat pe care il ai, tinand cont de acestea in propria strategie de business.

Citeste si: Responsabilul de managementul riscului intr-o companie

Unde regasesti informatiile necesare evaluarii tale?

Informatiile cu privire la indicatorii economico-financiari, cele despre datoriile unei firme sau cele cu privire la dosarele in justitie ale firmelor sunt disponibile pe portalurile diverselor institutii.

Cea mai mare parte a acestora sunt accesibile gratuit, dar exista si situatii in care trebuie sa achiti o suma de bani pentru a le putea obtine.

Poti face asadar o investigatie personala pentru evaluarea unei firmei. Astfel, vei regasi:

  • datele privind sediul social, punctele de lucru, capitalul social, administratorii si actionarii firmei le regasesti pe site-ul ONRC. Tot Registrul Comertului publica Buletinul Procedurilor de Insolventa, unde poti vedea daca firma de care esti interesat este implicata in proceduri de insolventa. Aceste date sunt disponibile online, pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului,
  • informatii cu privire la activitatea firmei, de la bilanturile depuse si pana la evidentele operative privind restantele la bugetul de stat, pe site-ul Ministerului Finantelor,
  • informatiile privind datoriile firmei – obligatiile fiscale restante, regasesti pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
  • informatii cu privire la dosarele firmei in justitie pot fi regasite pe site-ul Ministerului Justitiei – portalul instantelor de judecata. Este necesara o cautare manuala in portal, pentru care ai nevoie de termeni cat mai specifici, asa cum sunt numele persoanelor implicate (reprezentantii firmei), obiectul dosarului, numele instantei, s.a.m.d.
  • website-ul companiei de care esti interesat iti poate oferi cateva detalii importante cu privire la echipa, misiune, viziune si planurile de dezvoltare in viitor

Cum timpul este cea mai importanta resursa pentru fiecare dintre noi, aceasta cautare manuala de date si informatii in legatura cu partenerii si potentialii parteneri se poate dovedi contraproductiva.

Mult mai simplu ar fi sa apelezi la serviciile unei companii specializate in informatii despre diverse afaceri. Rapoartele online InfoQuick, de exemplu, iti ofera rapoarte bine organizate si usor de accesat si parcurs in legatura cu firmele care te intereseaza. Totul online, fara a fi nevoie sa te ridici de la birou sau sa platesti suplimentar.

Alege unul dintre abonamentele InfoQuick si rapoartele de evaluare a companiei de care esti interesat iti vor fi accesibile in doar cateva minute! Daca vrei doar sa testezi serviciile InfoQuick, solicita un raport SMART despre firma ta, un furnizor sau orice partener de afaceri. Raportul este gratuit si accesibil imediat ce iti faci cont pe site-ul InfoQuick.

Citeste si: Cum gasesti toate datele despre o firma intr-un singur loc, simplu si rapid


Publicat la 01.10.2020.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.