Cinci pasi importanti, pe care sa ii parcurgi pentru a-ti verifica partenerii de afaceri

Afla de la specialistii InfoQuick cum te asiguri ca incepi o colaborare alaturi de un partener cu un business solid, in care poti avea incredere.
Verificarea partenerilor de afaceri in 5 pasi

Cum te asiguri insa ca incepi o colaborare alaturi de un partener cu un business solid, in care poti avea incredere? Si cum te asiguri ca afacerea sa ramane una sigura, care sa nu te surprinda la un moment dat neplacut?

Verificarea constanta a informatiilor despre firmele partenere este un instrument pretios, la indemana, in special la inceputul relatiei de afaceri. Este unul dintre pasii pe care ii faci pe termen lung, pentru a te asigura ca ai colaborari de succes.

1. Verifica firma la Registrul Comertului

Primul pas va fi mereu verificarea unei companii la Registrul Comertului, pornind de la CUI-ul acesteia. De aici afli daca firma respectiva este activa, dar si cateva informatii esentiale cu privire la actionari si administratori. Evaluezi imediat credibilitatea companiei de interes si ai un prim semnal ca trebuie sa faci un pas inapoi, renuntand chiar la unele dintre colaborari, atunci cand este cazul.

2. Are firma respectiva datorii catre bugetul de stat sau catre un partener? Care este nivelul acestora?

Existenta unor datorii la bugetul de stat sau catre un partener de afaceri iti poate semnala o serie de probleme financiare ale firmei de care te interesezi. O firma care are datorii catre ANAF ar putea avea probleme de lichiditate, care sa ii afecteze capacitatea de a-si plati la timp datoriile catre furnizori. Daca nivelul acestor datorii este unul ridicat, organizatia ar putea chiar risca intrarea in insolventa.

Asa ca un pas important atunci cand vrei sa intelegi care este bonitatea partenerilor tai de afaceri este verificarea datoriilor catre bugetul de stat.

Citeste si: Datele ANAF spun adevarul despre firmele cu care ai parteneriate de afaceri

3. Care sunt indicatorii economico-financiari ai firmei de interes

Indicatorii economico-financiari te vor ajuta sa intelegi rapid care este capacitatea firmei analizate de a-si achita datoriile, gestionand eficient capitalul de lucru. Intereseaza-te in special de indicatorii de lichiditate, dar si de indicatorii de solvabilitate sau de profitabilitate.

Acestia iti vor arata performantele financiare ale organizatiei respective. Poti solicita chiar acum un raport InfoQuick pentru a afla toate aceste informatii! Acesta iti va arata si modul in care firma performeaza in raport cu alte firme ce apartin aceluiasi sector de activitate.

Citeste si: Indicatorii financiari care te ajuta la o mai buna gestiune contabila

4. Are firma de interes dosare in justitie? La ce se refera acestea?

Cel mai important asemenea dosar se refera la o posibila insolventa a firmei respective. Te-ar putea interesa insa si procesele care ar implica un efort financiar major al companiei, in cazul in care ar fi pierdute. Sau numarul dosarelor in care este implicat un partener de afaceri. E de preferat sa stai departe de un partener cu litigii numeroase pe rolul instantelor de judecata.

Citeste si: Evaluarea unei firme. Accesul la datele financiare si actiunile in justitie ale unei firme

5. Verifica firma la RNPM (AEGRM)

RNPM (AEGRM) sau Registrul National de Publicitate Mobiliara publica zilnic ipotecile mobiliare ale companiilor din Romania. O crestere a frecventei si nivelului garantiilor mobiliare poate semnala o bonitate suplimentara limitata a firmei respective. Acest tip de informatie este pretioasa pentru tine, mai ales daca vorbim despre clienti catre care se vinde cu plata la termen.

Citeste si: RNPM (AEGRM) sau Registrul National de Publicitate Mobiliara. Ce este, cum te inscrii si cum verifici informatiile inscrise in RNPM

De unde afli toate aceste informatii?

Verificarea partenerilor de afaceri este necesara intr-un mediu de business dominat de incertitudini, in care trebuie sa luam decizii rapid. Pentru a avea siguranta ca procedam corect, aceste decizii ar trebui bazate pe date actualizate si informatii despre firme din surse credibile.

Principalele surse pentru toate aceste informatii sunt Registrul Comertului, Ministerul Finantelor, site-ul ANAF, Portal Just sau cel al AEGRM.

Sa consulti toate aceste portaluri insa, in conditiile in care o parte dintre ele solicita crearea unui cont si, in anumite situatii, achitarea in prealabil a unei taxe, se poate dovedi un consumator de timp si energie. Atunci cand realizezi mai multe interogari pentru mai multi parteneri, intregul proces va fi contraproductiv pentru tine.

Varianta mai simpla? Solicita unul dintre rapoartele InfoQuick! Aici vei avea, in doar cateva minute, informatiile de interes in legatura cu firmele partenere, din surse legale si sigure, actualizate permanent pentru a include date de ultima ora. Vei afla rapid daca firma de interes are, de exemplu, datorii catre bugetul de stat sau daca are litigii importante. Vei sti inclusiv daca exista un proces de insolventa in care este implicata firma respectiva.

Rapoartele InfoQuick iti vor indica rapid orice problema financiara, juridica sau fiscala cu care se confrunta partenerul tau. Vei putea lua in acest fel, in timp util, masurile necesare pentru a-ti securiza afacerea.


Publicat la 28.04.2021.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.