Ce coduri CAEN poti alege la infiintarea unui SRL

Afla cate coduri CAEN poti alege la infiintarea unei firme si cum faci aceasta alegere, in functie de activitatile pe care le vei desfasura cu afacerea ta.
Ce coduri CAEN poti alege la infiintarea unui SRL
Daca planuiesti sa infiintezi o societate cu raspundere limitata – sau un SRL, una dintre deciziile importante pentru tine este cea referitoare la codurile CAEN pe care aceasta le va avea. Codurile CAEN se refera la activitatile pe care le poti desfasura odata ce ai inregistrat firma la Registrul Comertului. CAEN este un acronim pentru Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala.

Inainte de a alege codurile CAEN ale firmei tale, trebuie sa stii ca exista o serie de restrictii legale cu privire la acestea.

Cate coduri CAEN poti alege? Care este lista codurilor CAEN pe care nu le poti alege, din punct de vedere legal? Care sunt cele mai potrivite activitati pentru afacerea ta? Sunt doar cateva intrebari la care este important sa raspunzi atunci cand vei completa documentatia necesara infiintarii firmei tale cu codurile CAEN pentru care soliciti aprobare.

Cate coduri CAEN poate avea un SRL?

Daca infiintezi un SRL, esti in avantaj fata de alte forme de organizare. Poti avea, din punct de vedere legal, un cod CAEN principal si oricate coduri CAEN secundare doresti. Pentru a le putea activa, trebuie insa ca acestea sa figureze in actul constitutiv al societatii sau sa fie adaugate ulterior, prin depunerea documentatiei necesare la Registrul Comertului. Pentru a evita depunerea de documente ulterioare, este important sa te gandesti din start la toate posibilele coduri pentru firma ta.

Exista, totusi, o serie de limitari in ceea ce priveste codurile CAEN. Unele coduri necesita autorizatie prealabila, in timp ce altele pot fi desfasurate doar ca obiect unic sau principal de activitate.

Citeste si: Incepi o afacere noua in 2021? Iata cateva aspecte pe care sa le ai in vedere atunci cand iti alegi colaboratorii

Atunci cand infiintezi un SRL, poti alege un numar mare de coduri secundare.

Nu poti insa bifa toate domeniile de activitate din nomenclator, pentru ca exista o serie de limitari pentru anumite coduri. Anumite activitati nu pot fi desfasurate prin intermediul unui SRL. Este vorba despre cele din domeniile apararii nationale, al jocurilor de noroc si pariurilor, activitatilor nucleare sau juridice. Nu poti desfasura prin SRL nici activitati specifice meseriei de scafandru, activitati ale cluburilor sportive sau activitati din zona intermedierilor monetare – din zona pietei de capital, asigurarilor sau pensiilor.

De asemenea, o serie de activitati impun un singur cod CAEN. In mare, este vorba despre activitati din zona asigurarilor de viata, cele de investigatii sau cele din domeniul sanitar.

Este important sa te interesezi de fiecare limitare legala inainte de infiintarea societatii tale cu raspundere limitata.

Citeste si: 7 pasi pe care sa ii parcurgi atunci cand iti infiintezi propriul SRL

Alege codurile CAEN potrivite din lista firmelor dupa cod CAEN

Este important sa te asiguri ca incluzi in lista codurilor CAEN aleasa toate activitatile pe care intentionezi sa le desfasori. Activitati pot fi adaugate si ulterior, dar lucrurile sunt mai simple atunci cand esti prevazator si le ai de la inceput.

O lista completa a codurilor CAEN vei regasi pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului. Este important sa citesti intreaga descriere a claselor CAEN si nu doar titlul acestora, pentru a intelege exact ce presupune fiecare activitate.

De ajutor pentru a stabili aceste coduri iti va fi si o lista a firmelor dupa cod CAEN, pe care o poti regasi pe portalul InfoQuick.

Aici vei regasi mult mai mult decat lista firmelor ordonate in functie de domeniile lor de activitate. Portalul nostru iti ofera si o lista a firmelor pe judete si orase, de unde poti intelege care ar fi potentialii tai concurenti pe anumite domenii de activitate. Sau poti vedea cat de populare sunt anumite domenii de activitate – se stie ca acolo unde exista companii multe dintr-un domeniu, exista si cerere.

Tot prin intermediul portalului InfoQuick vei putea selecta, ulterior, si partenerii tai de afaceri de incredere. Abonamentele InfoQuick iti ofera informatii de actualitate in legatura cu firmele din Romania. Din rapoartele InfoQuick vei intelege imediat care este situatia fiscala, financiara si juridica a firmelor de care esti interesat.

Citeste si: Trei schimbari in peisajul de afaceri al anului 2020, care vor continua si in 2021


Publicat la 25.11.2021.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.