Are viitorul tau partener de afaceri restante fiscale?

Datele financiare din raportul InfoQuick te ajuta sa intelegi in ce masura partenerii tai risca incapacitatea de plata si sa adopti masuri de precautie.
Are viitorul tau partener de afaceri restante fiscale?
In afaceri, ca si in viata, avem nevoie de parteneri pentru a putea progresa. De parteneri de incredere, care ne vor ajuta sa construim business-ul la care visam.

Prin parteneri de afaceri putem intelege atat firma sau firmele cu care decidem sa ne asociem (incheind, de exemplu, un contract de Asociatiune in Participatiune), cat si distribuitorii, furnizorii – toate firmele cu care decidem sa facem afaceri.

Restantele fiscale – datoriile companiei catre bugetul de stat - se refera la neplata la termen a contributiilor pentru sanatate, asigurari sociale, somaj sau bugetul de stat (impozit pe venit, profit sau TVA).

E important sa stii daca partenerii tai de afaceri au datorii?

Faptul ca o firma cu care faci afaceri are datorii catre stat nu are mereu un impact semnificativ asupra business-ului tau. Depinde de sumele datorate, de motivul acestor datorii... Tu decizi in ce masura te pot afecta datoriile catre stat ale actualilor sau potentialilor parteneri de afaceri. Informatia cu privire la acestea insa este importanta, pentru a lua fiecare decizie de business in cunostinta de cauza.

Trebuie sa stii ca riscul companiilor care inregistreaza datorii fiscale creste direct proportional cu valoarea restantelor raportate la nivelul datoriilor totale.

Monitorizarea periodica a datoriilor partenerilor tai de afaceri te va ajuta sa identifici in timp util eventuale vulnerabilitati ce pot avea un impact inclusiv asupra companiei tale.

Cum afli daca partenerii tai de business au restante fiscale de la ANAF?

Pentru a verifica daca o companie are datorii la bugetul de stat, ai mai multe variante la indemana. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) publica trimestrial lista firmelor cu datorii fata de bugetul de stat.

Aceasta lista este valabila pentru obligatiile fiscale restante al caror cuantum este peste o serie de plafoane, respectiv:

  1. 500.000 de lei, pentru debitorii din categoria marilor contribuabili;
  2. 250.000 de lei, pentru contribuabilii mijlocii;
  3. 100.000 de lei, pentru celelalte categorii de debitori, inclusiv Persoanele Fizice Autorizate sau cele care exercita profesii libere.

Publicarea acestei liste a contribuabililor cu datorii catre bugetul de stat este reglementata de Ordinul nr. 509/2019 pentru modificarea si completarea Procedurii de publicare a listelor debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 558/2016.

Ce informatii afli din raportul InfoQuick despre partenerul de afaceri?

O alta metoda prin care poti afla daca partenerul cu care doresti sa inchei afaceri are datorii la Bugetul de Stat este prin intermediul raportului InfoQuick. Raportul primit este unul complex si te va ajuta sa intelegi in ce masura partenerii tai risca incapacitatea de plata, adoptand masuri de precautie, daca este cazul.

In plus, poti afla si alte informatii utile, asa cum sunt indicatorii financiari, eventualul istoric la Centrala Incidentelor de Plata, dosarelor din justitie, sau structura grupului de companii cu relatii directe sau indirecte, prin actionar sau administrator. Acest ultim raport este foarte important, pentru ca iti permite sa verifici daca actionarii au fost implicati in companii care au intrat in insolventa. In sectiunea Verificare Firme din site-ul InfoQuick gasesti ai acces gratuit la o serie de date despre orice firma din Romania, inmatriculata la Registrul Comertului.

Are, asadar, viitorul tau partener datorii catre bugetul de stat? E bine sa cunosti acest lucru, indiferent care este decizia pe care o vei lua ulterior in legatura cu parteneriatul vostru.

Citeste si: INSOLVENTA - ce inseamna, procedura si metode de prevenire


Publicat la 01.04.2020.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.