5 lucruri pe care le poti verifica online in legatura cu partenerii tai de afaceri

Afla daca partenerii tai se afla in risc financiar! Iti prezentam principalele aspecte pe care poti sa le verifici usor, in legatura cu partenerii tai de afaceri.
verifica online riscul financiar al unei firme

Mai ales in perioadele de nesiguranta economica, o atitudine prudenta si gestionarea corecta a riscurilor pot face diferenta intre un business de succes si unul care se straduieste doar sa supravietuiasca. Orice antreprenor care decide sa incheie un parteneriat de afaceri, fie ca vorbim despre contractarea anumitor servicii, alegerea furnizorilor sau chiar despre o asociere in participatiune, ar trebui sa verifice in prealabil firmele cu care se asociaza.

Cunoscand o serie de date financiare si juridice in legatura cu partenerii tai, vei lua decizii informate, reducand riscurile asupra companiei tale. Ai mai jos cinci lucruri pe care este important sa le verifici in legatura cu firmele cu care inchei parteneriate de afaceri.

Verifica datoriile firmei la ANAF

Verificarea datoriilor unei firme la ANAF iti va oferi o informatie valoroasa despre partenerul tau. Cunoscand datele despre eventuale datorii ale partenerilor tai la Bugetul de Stat vei putea intelege care este riscul de neincasare si sa eviti eventuale situatii in care firma partenera intra in incapacitate de plata.

Atunci cand cunosti aceste riscuri, vei putea adopta masurile de precautie necesare, pentru ca firma ta sa nu fie afectata pe termen lung.

Citeste si: Cum gasesti lista firmelor datornice la ANAF sau cu risc de insolventa

Consulta Centrala Incidentelor de Plati – CIP

Consultand informatiile din Centrala Incidentelor de Plati – CIP, vei afla daca firmele partenere au emis cecuri sau bilete la ordin fara acoperire. O firma in aceasta situatie are, cel mai probabil, probleme de lichiditate.

Daca, insa, o companie nu a avut incidente de plata in ultimii 7 ani, poti considera ca are o bonitate mai mare. Un eventual parteneriat de afaceri cu o asemenea companie este mai sigur si mai avantajos.

Consulta Buletinul procedurilor de insolventa – BPI, la ONRC

Din Buletinul procedurilor de insolventa – BPI, realizat de ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului) vei vedea care sunt citatiile, convocarile, notificarile si comunicatele actelor de procedura realizate de instantele judecatoresti, de administratorul judiciar sau de lichidator dupa deschiderea procedurii de insolventa.

Daca nu este identificat niciun dosar la BPI, cel mai probabil firma ta partenera nu este in insolventa.

Citeste si: Ce este Buletinul Procedurilor de Insolventa

Analizeaza principalii indicatori financiari ai companiei

Analizeaza situatia financiara a firmei de care esti interesat pentru a identifica eventuale pierderi sau scaderi ale cifrei de afaceri. Indicatorii financiari ai unei firme, precum Bilantul sau Contul de profit si de pierdere, lichiditatea curenta lichiditatea operationala, structura activelor, acoperirea dobanzilor, rata profitului (net si operational), marja bruta sau randamentul activelor si al capitalului te vor ajuta sa apreciezi performantele financiare ale firmelor analizate.

O imagine clara asupra situatiei financiare a unei firme te va ajuta sa intelegi daca ai in fata un potential client sau partener de incredere, care plateste la timp si isi respecta angajamentele.

Citeste si: Indicatorii financiari care te ajuta la o mai buna gestiune contabila

Afla datele despre dosarele in justitie ale firmei analizate

Pe langa principalii indicatori financiari si situatia datoriilor unei firme, este important sa afli daca aceasta are dosare (litigii) aflate in rolul instantelor de judecata. O verificare a acestora te va ajuta sa decizi daca firma analizata este un potential partener profitabil pentru tine.

Cu rapoartele InfoQuick verifici direct online firmele partenere

Verificarea datelor financiare si juridice ale unei firme se poate dovedi un proces complicat. Informatiile sunt publice, dar pentru a le identifica trebuie sa consultam o serie de portaluri ale unor instituitii precum Ministerul Finantelor, Oficiul National al Registrului Comertului, ANAF, Ministerul Justitiei si nu numai. Proces anevoios si consumator de timp si resurse atunci cand ai un business de condus.

Cum timpul este una dintre cele mai pretioase resurse pentru fiecare dintre noi, ne dorim ca procesul sa fie cat mai simplu si rapid. In aceasta perspectiva, solutia ar putea veni din partea unei companii specializate in informatii despre firme.

Citeste si: Ce trebuie sa stii despre o companie inainte de a incheia un parteneriat de afaceri

InfoQuick pune la dispozitia celor care au nevoie rapid de informatii cu privire la un client nou sau la un potential partener o serie de rapoarte detaliate cu privire la situatia economica si juridica a acestuia.

Rapoartele au fost realizate in urma unor sondaje adresate IMM-urilor, fiind gandite pentru a se plia cat mai bine pe informatiile necesare companiilor mici si mijlocii care isi doresc parteneriate profitabile. Acestea sunt accesibile prin intermediul a trei abonamente din care poti alege in functie de necesitatile business-ului tau.

Verificand situatia firmelor partenere, vei avea o imagine asupra capacitatii acestora de a se dezvolta si de a sustine parteneriate profitabile, pe termen lung.

Rapoartele InfoQuick te ajuta sa castigi timp, oferindu-ti intr-un format prietenos si usor de accesat – direct online –datele cu privire la situatia financiara si juridica a firmelor de care esti interesat.

Stiind ca partenerii tai nu se afla in risc financiar, sau cunoscand aceste riscuri si putand gestiona propria expunere la acestea, te poti concentra linistit asupra dezvoltarii propriei afaceri.

Citeste si: Parteneriatul in afaceri, secretul succesului pe termen lung


Publicat la 18.09.2020.

Fii cu un pas inaintea tuturor!

Descarca studiile Coface si fii la curent cu cele mai puternice sectoare in care poti investi.